Pandhawa: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: panjenengane → panjenengané (4), sedulur → sadulur, sedulure → seduluré
(éjaan, replaced: tasih → taksih (2), nate → naté)
(éjaan, replaced: panjenengane → panjenengané (4), sedulur → sadulur, sedulure → seduluré)
Lima paraga iki turunané Prabu [[Pandhu Dewanata]] kang dadi [[raja]] ing [[Astina]]. Prabu Pandhu disepata déning déwa bakal mati yèn saresmi karo garwané. Pandhu nerjang wewaler lan banjur mati. [[Dewi Madrim]], garwané, mèlu belapati, kamangka nalika iku lagi nggarbini. Nalika suduk salira iku lair Nakula lan Sadewa kang kembar. Déné Yudhistira, Bima lan Arjuna lair saka Dewi Kunti. Sadurunge karo Pandhu, Dewi Kunthi naté nglairaké bayi kang banjur diwènèhi jeneng [[Karna|Suryatmaja]].
 
Pandhawa dadi satru/mungsuh [[Kurawa]] ing [[Bharatayudha]]. Déné, Suryatmaja ([[Karna]]) melu Kurawa nglawan sedulursadulur-sedulureseduluré dhéwé.
 
Pandhawa ing Kapercayan Kabudayan Jawa, mlebu perangan wong-wong kang kudu diruwat. Yèn ora di[[ruwat]] bakal dipangan [[Bathara Kala]].
 
===Arjuna===
Inggih punika Ksatria [[Madukara]], raja [[Tinjomaya]] ugi. Kagungan julukan ingkang kathah antawisipun : Janaka, Parta, Panduputra, Kumbawali, Margana, Kuntadi, Indratanaya, Prabu Kariti, Palgunadi, Dananjaya. Priyantung ingkang remen lung tinulung, remen tapabrata, cerdik lan pinter, ahli ing kabudayan lan kesenian. Arjuna inggin punika ksatria ingkang sekti mandraguna. Kekasining para Déwa, panjalmaning [[Déwa Wisnu]]. Kagungan gawra ingkang kathah kamangkan kagungan julukan “Lelananging jagad”, kagungan paras ingkang gagah lan boten wonten tandhingane. Prameswarinipun ing Arcapada ya iku [[Sumbadra|Wara Sumbadra]] dan [[Srikandi|Wara Srikandi]]. Lan prameswari ingkang sanèsipun inggih punika Rarasati, Sulastri, Gandawati, Ulupi, Maeswara, lsp. Ing Jonggrang Saloka panjenenganepanjenengané gadah prameswari inggih punika [[Supraba|Dewi Supraba]], [[Dersanala|Dewi Dersanala]] inggih punika widodari ing [[Tinjomaya]]. Priyantun ingkang kagungan watak ksatria, luhur budinipun, remen lung tinulung, sarta demenaning para Déwa.
 
===Nakula===
Inggih punika putra kapapat [[Pandhu|Prabu Pandu Dewanata]] kaliyan [[Dewi Madrim]] ingkang lair sesarengan kaliyan [[Sadewa]]. Rama lan ibunipun tilar donya nalika penjenengane taksih alit. Mangka penjenengane dipunrawat déning [[Dewi Kunti]] kanthi boten mbenten-bentenaken. Sawisé perang [[Bharatayuda]] [[Nakula]] lan [[Sadewa]] dados raja ing [[Mandraka]] kaliyan [[Sadewa]]. Kagungan julukan Raden Pinten. [[Nakula]] prigel ing pertanian. Nalika perang [[Bharatayuda]], panjenenganepanjenengané ingkang saged ngluluhaken manahipun [[Prabu Salya]]. Sebab [[Prabu Salya]] taksih sederekipun [[Dewi Madrim]], lan sejatina panjenenganepanjenengané tansah sarujuk ing kabecikan Pandhawa. Mangka [[Prabu Salya]] maringi pirsa tumrap [[Nakula]] lan [[Sadewa]] déné ingkang saged ngalahaken panjenenganepanjenengané inggih punika [[Puntadewa]], sebab[[Puntadewa]] kagungan getih pethak.
 
===Sadewa===
350.868

besutan