Louis IX saka Perancis: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: diduga → dinuga, pasukan → wadyabala
(éjaan, replaced: gereja → gréja, istana → pura)
(éjaan, replaced: diduga → dinuga, pasukan → wadyabala)
 
== Perang Salib ==
Nalika umuré Louis IX isih 15 taun, ibuné Louis mungkasi Perang Salib Albigensian ing taun [[1229]] sawisé napak asmani paserujukan bebarengan karo [[Raymond VII]] saka [[Toulouse]] kang mutusaké bilih Raymond VII ora salah. Raymond didugadinuga mejahi salah sawijining wong kang khotbah kanggo misi ngowahi [[Cathar]]. Louis lunga menyang Perang Salib ing taun [[1248]] (Perang Salib kaping pitu) lan banjur mangkat manèh ing taun [[1270]] (Perang Salib kaping wolu).
 
=== Perang Salib Kapitu ===
Ferdinand de Lesseps wiwit dicekel kanthi rikat saka [[Pelabuhan Damietta]] nalika wulan Juni [[1249]].<ref>Tyerman, p. 787</ref> Serangan iki njalari sawetara gangguan ing kaisaran Ayyubiyah Muslim, mliginé amarga Sultan Al Malik as-Salih Najmuddin Ayyub lara. Nanging lampahan saka Damietta tumuju [[Kairo]] ngliwati [[delta]] [[Nil|Kali Nil]] lumaku alon-alon. Mundhaké suhu ing Kali Nil iki ndadèkaké wong-wong ora mungkin bisa maju lan nerusaké mlakuné. Nalika wektu iku, Sultan Ayyubiyah tilar donya. Saéngga garwané, Shajar al-Durr ngatur prastawa kang dialami ratuné. Pungkasane mapanake tentara Mesir dadi panguwasa. Nalika tanggal 6 April [[1250, Louis kelangan pasukanwadyabala ing perang Fariskur lan dicekel déning wong Mesir.<ref name = Dupuy >{{cite book | title = The Harper Encyclopedia of Military History | author=Trevor N Dupuy | publisher=HarperCollins | year = 1993 | page = 417 }}</ref> Louis akhire bisa diculaké kanthi tebusan 400.000 livre tournois (nalika pamasukan taunan Perancis mung watara 1.250.000 livre tournois), lan dipasrahaké ing kutha Damietta.<ref>Tyerman, pp. 789–798</ref>
 
Sawisé diculake saka kunjara Mesir, Louis ngentekaké wektu patang taun ing golongan tentara Salib ing Kerajaan Acre, Kaisarea, lan Jaffa.<ref name=brehier>[http://www.newadvent.org/cathen/04543c.htm Bréhier, Louis. "Crusades." The Catholic Encyclopedia. Vol. 4. New York: Robert Appleton Company, 1908. 24 Feb. 2013]</ref> Kanthi nggunakaké bandhané kanggo nulungi Tentara Salib kanggo yasa manèh bètèng pertahanan lan uga anggo nglakokaké ''diplomasi'' kanthi kakuwatan saka Islam Suriah lan Mesir. Sawisé lunga saka Timur Tengah, Louis ninggal garnisum kang wigati ing Kutha Acre kanggo pertahanan saka serangan Islam. Tuwuhé prastawa sujarah ing Timur Tengah iki banjur digunakaké minangka mbeneraké Mandat Perancis.
352.737

besutan