Lapisan ozon: Béda antara owahan

11 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: ing sekitar → ing kiwa-tengené, sebagian → sapérangan, sajroné → sajeroning, sacara → kanthi (6)
(éjaan, replaced: Desember → Dhésèmber, jasad → jisim, luwih saka → punjul, sakwéné → suwéné, senajan → sanajan, diproduksi → diprodhuksi)
(éjaan, replaced: ing sekitar → ing kiwa-tengené, sebagian → sapérangan, sajroné → sajeroning, sacara → kanthi (6))
[[Gambar:Lapisan ozon.jpg|thumb|260px|Lapisan ozon]]
'''Lapisan ozon''' ya iku dat [[oksigen]] kang kuwat, ngracuni, lan dat kang bisa matèni [[jisim renik]] kang kuwat uga. Ozon racaké minangka [[nyeterilaké]] banyu isi ulang lan uga minangka ngilangi werna lan ambu kang ora énak kang ana banyu.<ref name="internet1">[http://www.g-excess.com/4985/pengertian-lapisan-ozon-dalam-atmosfer-dan-strukturnya Pengertian Lapisan Ozon Dalam Atmosfer dan Strukturnya] (kaunduh 26/10/12).</ref>
Ozon kabentuk sacarakanthi alami ing [[stratosfer]]. Pambentukan lan rusaké ozon ing ''stratosfer'' ya iku arupa mekanisme nglindungi [[bumi]] saka [[sinar UV]] saka [[srengéngé]]. Ing [[troposfer]] ozon kabentuk ngléwati [[réaksi fotokimia]] ing pira-pira dat pencemar udara.
Ozon manggon ana ing jero [[lapisan stratosfer]] lan uga ing ing jero [[lapisan troposfer]]. Ozon kang ana ing strtosfer duwé fungsi nglindungi [[manungsa]] lan mahluk kang ana ing bumi saka sinar ''UV''. Wondéné ozon kang ana ing lapisan troposfer duwé èfèk kang béda kanggoné bumi lan kabèh mahluk urip kang ana ing jeroné, sanajan susunan [[kimia]]né padha. Ozon ing troposfer iki duwé sipat [[racun]] lan arupa slah sijiné saka [[gas oamah kaca]]. Sak liyané iku uga, ozon ing troposfer uga nyebapaké rusaké ing wit-witan, cèt, plastik kan keséhatané manungsa.<ref name="internet1" />
 
Ozon duwé [[rumus kimia]] [[O3]], mèh padha rumus kimia [[molekul]] [[oksigen O2]] kanti salah siji [[atom oksigen]] luwih akèh. Ing suhu kamar ozon rup gas, terkondensasi ing [[suhu -122°C]] dadai zat cair kang wernané biru. Ozon kang cair iki bakal mbeku utawa atos ing [[suhu -251,4°C]], wondéné ing suhu sak dhuwuré 100&nbsp;°C ozon kanti rikat bakal ngalami [[dekomposisi]].<ref name="internet1" />
 
Saka molekul [[O2]], ngléwati reaksi. Ozon kang kabentuk bakal mbalék pecah dadi molekul oksigen. Ing sajronésajeroning alam, pambentukan lan [[destruksi]] ozon ana ing keadaan seimbang, sahéngga kadar ozon ana ing keseimbangan dinamik. Kaloro reaksi iki sacarakanthi èfèktif bisa ngadangi sinar ''UV'' ekstrim lan ''UV-C'' sarta sebagiansapérangan gedhé sinar ''UV-B'' nganti tekan Bumi. Ikilah mékanismé alam kang nglindungi bumi lan kang mangggon ana ing jeroné saka penyinaran''UV'' gelombang cendèk kang mbebayani kanggo uripé mahluk kang ana ing bumi. Kaloro reaksi iki uga ngakibataké munggahé suhu kang ana sajrone ''stratosfer'' dibandingaké suhu ing ''troposfer''.<ref name="internet1" />
 
== Bolongan Ozon ==
Ing [[taun 1980]]an, para panaliti kang makarya ing [[antariksa]] ndetèksi ilange ozon sacarakanthi periodik ing sak duwuré [[bawana]] kasebut. kang dijenengi [[bolongan ozon]] iki, kabentuk ing wektu [[musim semi]] ing antarika lan terus-terusan nganti pira-pira wulan sadurungé kandel manèh. Studi-studi kang dilakoké kanti balon ing keduwuran kang duwur banget lan [[satelit]]-satelit [[cuaca]] nuduhaké yèn presentase ozon sacarakanthi sakabèhan ing antarika sebeneré terus mudun. panerbangan-panerbangan kang dilakokaké suwéné iki kang dilakokaké kanggo neliti bab iki uga nuduhaké asil kang padha.<ref name="Bernadette West 1998">. Bernadette West, Peter M. Sandman, Michael R. Greenberg. Paduan Pemberitaan Lingkungan Hidup. Yayasan Obor Indonesia. 1998. [[ISBN 979-461-300-2]]</ref>
 
== Regulasi ==
Ing [[taun 1987]], ditandatangani [[Protokol Montreal]], salah sijiné perjanjen kanggo nglindungi tumorapé lapisan ozon. [[Protokol]] iki sak banjure ''diratifikasi'' déning 36 [[nagara]] kalebu [[Amérika Sarékat]]. Pelarangan total tumprapé panggunaan [[CFC]] taun 1990 diusulaké déning komunitas [[eropa]] ing [[taun 1989]], kang uga disetujui déning [[Présidhèn]] [[AS George Bush]]. Ing [[Dhésèmber]] [[1995]], punjul 100 nagara setuju kanggo sacarakanthi bertahap ngendeg produksi [[pestisida metil bromida]] ing nagara-negra maju. Bahan iki diperkirakaké bisa ngakibataké kurangé lapisan ozon nganti 155 ing [[taun 200]]. ''CFC'' Ora diprodhuksi manèng ing nagara maju ing sekitarkiwa-tengené [[taun 1995]] lan dimandeggaké sacar bertahap ing nagara berkembang nganti [[taun 2010]]. [[Hidrofluorokarbon]] utawa [[HCFC]], kang luwiih sitik nyebapaké rusaké lapisan ozon ''CFC'', digunakaké sawetara minangka gantiné ''CFC'', saéngga [[taun 2020]] ing nagara maju lan 2016 ing nagara berkembang. Kanggo ngerteni muduné ozon sacarakanthi global, ing [[taun 1991]] [[National Aeronautics and Space Administration]] ([[NASA]]) ngluncurake [[Satelit Peneliti Atmosfer]]. satelit kanti bobot 7 ton iki ngorbit ing keduwuran 600&nbsp;km kanggo ngukur variasi ozoning pira-pira keduwurann lan nyediakaké gambaran jelas pertama babagan [[atsmofer]] ing duwur.<ref name="Bernadette West 1998"/>
 
== cathetan Sikil ==
352.737

besutan