Istanbul: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: sejarahé → sajarahé, paling gedhé → gedhé dhéwé (3), sacara → kanthi
(éjaan, replaced: Istana → Pura (2), padunungé → sing ndunungi, padunung → sing ndunungi)
(éjaan, replaced: sejarahé → sajarahé, paling gedhé → gedhé dhéwé (3), sacara → kanthi)
[[Gambar:Istanbul Turkey Provinces locator.gif|thumb|280px|Lokasi Istanbul.]]
'''Istanbul''' ([[basa Turki]]: İstanbul) iku [[kutha]] sing paling gedhé dhéwé ing [[Turki]]. Nganti taun [[1930]] kutha iki luwih umum dikenal déning wong ''barat'' kanthi jeneng Yunani-né ya iku [[Konstantinopel]]; sawetara ana sing ngarani ''Stambul'', mliginé ing abad ke-19. Luwih adoh sadurungé, kutha iki uga naté dikenal minangka Bizantium utawa Byzantion.
Kutha iki sing ndunungi 11 yuta jiwa.
[[Gambar:Istanbul collage 5555.jpg|thumb|260px|Istanbul]]
[[Gambar:Istambul and Bosporus big.jpg|thumb|220px|Gambar Istambul dan [[Bosporus]] kang dijupuk saka citra satelit]]
Kanthi populasiné sing kurang luwih 11 nganti 15 yuta, Istanbul dadi kutha kang paling padhet sing ndunungi Turki lan ngrupaaké salah sawijining kutha paling gedhé dhéwé ing [[Éropah]]. Kutha iki uga dadi kutha krajan administratif
Provinsi Istanbul.
 
== Sajarah ==
Didhegaké déning kaisar [[kekaisaran Romawi|Romawi]] [[Konstantin I saka Kekaisaran Romawi|Konstantin]] ing [[koloni Yunani]] kuna sing arané [[Bizantium]], lan dijenengké [[Konstantinopel]] kanggo ngurmati kaisar, kutha iki dadi kutha krajan wétan [[kekaisaran Romawi]] lan sabanjuré dadi kutha krajan [[kekaisaran Romawi Wétan]]. Sawisé runtuh [[Konstantinopel]] ana ing taun [[1453]] kutha iki dadi pérangan lan dadi kutha krajan [[Kekaisaran Ottoman]]. Sadurungé perebutan mau, bangsa Turki ngarani kutha iki kanthi jeneng ''İstanbul,'' nanging sacarakanthi resmi migunakaké jeneng ''Qustantaniyyeh'' (قسطنطنيه), kang surasané "Kota Konstantin" djroning [[basa Arab]]. Mung, ana ing tanggal [[28 Maret]] [[1930]] kutha iki dijenengké ''Istanbul'' manèh.
 
== Wisata ==
* [[Grand Bazaar]], pasar gedhé ing tengah kutha Istanbul
* [[Selat Bosporus]], kang ngubungaké [[Segara Ireng]] karo [[Segara Aegean]] saterusé menyang [[Segara Tengah|Segara Mediteranian]]
* [[Masjid Biru]], masjid paling gedhé dhéwé ing Istanbul
* [[Hagia Sophia]] utawa Ayasofya, sejarahésajarahé tau dianggo minangka gréja, masjid, saiki dadi musiyum kanggo wisata.
 
== Uga delengen ==
350.349

besutan