Samudra Atlantika: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Belgia → Bèlgi (2), kabagi → kapérang, paling gedhé → gedhé dhéwé (2)
(éjaan, replaced: pesisir → pasisir, Perancis → Prancis, Britania → Karajan Manunggal (9), gawéyan → gawéan)
(éjaan, replaced: Belgia → Bèlgi (2), kabagi → kapérang, paling gedhé → gedhé dhéwé (2))
{{Limang Samudra}}
'''Samudra Atlantika''' iku [[samudra]] paling gedhé dhéwé kaloro ing donya, nyakup watara 1/5 lumahing [[bumi]]. Tembung Atlantik asalé saka [[mitologi Yunani]] sing tegesé "[[Segara]] [[Atlas (mitologi)|Atlas]]".
 
Samudra iki awangun aksara S, mujur saka belahan bumi lor tekan belahan bumi kidul, kabagikapérang loro déning [[garis khatulistiwa]] dadi Atlantika Lor lan Atlantika Kidul. Diwatesi déning [[Amérika Lor]] lan [[Amérika Kidul]] ing sisih kulon samudera lan [[Éropah]] lan [[Afrika]] ing sisih wétan samudra.
 
Samudra Atlantika kagandhèng karo [[Samudra Pasifik]], ing sisih lor bumi déning [[Samudra Arktik]] lan ing sisih kidul bumi déning [[Lintasan Drake]]. Hubungan gawéan manungsa antara Samudra Atlantik karo Samudra Pasifik digawé liwat [[Terusan Panama]]. Wates antara Samudra Atlantik karo [[Samudera Hindia]] ing sisih wétan, diwatesi ing garis 20° Bujur Wétan. Wates antara Samudra Atlantik karo Samudra Arktik ya iku garis saka [[Greenland]] menyang [[Svalbard]] ing sisih lor [[Norwegia]].
 
[[Gambar:Ireland-AtlanticOceanwithAranIsland.jpg|thumb|left|200px|[[Samudra Atlantik]] katon saka pasisir kulon [[Irlandia]] ing dina sing padhang.]]
Nyakup watara 20% lumahing bumi, Samudra Atlantik dumunung ing urutan kaloro paling gedhé dhéwé bab ukurané sawisé Samudra Pasifik. Diitung karo segara ing saubengé samudra iki ambané [[1 E14 m²|106.450.000]] [[km²]]; yèn segara ing saubengé ora diitung, jembaré [[1 E13 m²|82.362.000]] km².
<!--
Jumlah wewengkon yang mengalir ke Samudra Atlantik lebih besar empat kali daripada Samudra Pasifik maupun Samudra Hindia. Volume Samudra Atlantik dengan lautan sekitarnya adalah 354.700.000 [[km&sup3;]] dan tanpanya adalah 323.600.000 km&sup3;.
-->
== Pelabuhan ==
[[Abidjan]] ([[Pasisir Gading]]), [[Akra]] ([[Ghana]]), [[Amsterdam]] ([[Walanda]]), [[Antwerp]] ([[BelgiaBèlgi]]), [[Bahia Blanca]] ([[Argentina]]), [[Baltimore]] ([[AS]]), [[Banjul]] ([[Gambia]]), [[Belfast]] ([[Karajan Manunggal Raya]]), [[Bergen]] ([[Norwegia]]), [[Betio]] ([[Kiribati]]), [[Bissau]] ([[Guinea-Bissau]]), [[Bordeaux]] ([[Prancis]]), [[Boston]] ([[AS]]), [[Bremen]] ([[Jerman]]), [[Brest]] ([[Prancis]]), [[Bristol]] ([[Karajan Manunggal Raya]], [[Buenos Aires]] ([[Argentina]]), [[Cadiz]] ([[Spanyol]]), [[Cape Town]] ([[Afrika Kidul]]), [[Casablanca]] ([[Maroko]]), [[Cayenne]] ([[Guyana Prancis]]), [[Charleston, South Carolina|Charleston]] (AS), [[Cherbourg-Octeville]] ([[Prancis]]), [[Conakry]] ([[Guinea]]), [[Cork]] ([[Républik Irlandia]]), [[Cotonou]] ([[Benin]]), [[Dakar]] ([[Senegal]]), [[Douala]] ([[Kamerun]]), [[Dublin]] ([[Républik Irlandia]]), [[Dunkirk]] ([[Prancis]]), [[Edinburgh]] ([[Karajan Manunggal Raya]]), [[Fortaleza]] ([[Brasil]]), [[Georgetown, Guyana|Georgetown]] ([[Guyana]]), [[Glasgow]] ([[Karajan Manunggal Raya]]), [[Hamburg]] ([[Jerman]]), [[Halifax, Nova Scotia|Halifax]] ([[Kanada]]), [[Jacksonville]] (AS), [[La Coruña]] ([[Spanyol]]), [[Lagos]] ([[Nigeria]]), [[Las Palmas]] ([[Kapuloan Canary]], Spanyol), [[Le Havre]] ([[Prancis]]), [[Libreville]] ([[Gabon]]), [[Lisboa]] ([[Portugal]]), [[Liverpool]] ([[Karajan Manunggal Raya]]), [[Lomé]] ([[Togo]]), [[London]] ([[Karajan Manunggal Raya]]), [[Luanda]] ([[Angola]]), [[Malabo]] ([[Guinea Ekuatorial]]), [[Monrovia]] ([[Liberia]]), [[Montevideo]] ([[Uruguay]]), [[Montreal]] ([[Kanada]]), [[New Haven, Connecticut|New Haven]] (AS), [[New York]] (AS), [[Newcastle upon Tyne]] ([[Karajan Manunggal Raya]]), [[Newport News]] (AS), [[Norfolk, Virginia|Norfolk]] (AS), [[Nouakchott]] ([[Mauritania]]), [[Oslo]] ([[Norwegia]]), [[Ostend]] ([[BelgiaBèlgi]]), [[Paramaribo]] ([[Suriname]]), [[Philadelphia]] (AS), [[Port Harcourt]] ([[Nigeria]]), [[Porto]] ([[Portugal]]), [[Porto Novo]] ([[Benin]]), [[Portsmouth]] ([[Karajan Manunggal Raya]]), [[Portsmouth, New Hampshire|Portsmouth]] (AS), [[Providence, Rhode Island|Providence]] (AS), [[Rabat]] ([[Maroko]]), [[Recife]] ([[Brasil]]), [[Rio de Janeiro]] ([[Brasil]]), [[Rotterdam]] ([[Walanda]]), [[Salvador, Brasil|Salvador]] ([[Brasil]]), [[Santander]] ([[Spanyol]]), [[Santos]] ([[Brasil]]), [[Savannah, Georgia|Savannah]] (AS), [[Sevilla]] ([[Spanyol]]), [[Southampton]] ([[Karajan Manunggal Raya]]), [[Tangier]] ([[Maroko]]), [[Trondheim]] ([[Norwegia]]), [[Vigo]] ([[Spanyol]]), [[Pasisir Walvis]] ([[Namibia]]), [[Wilmington, North Carolina|Wilmington]] (AS)
 
=== Catatan – transportasi ===
348.872

besutan