Sumatra: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: paling gedhé → gedhé dhéwé (2), sacara → kanthi (3)
(éjaan, replaced: bagéan → pérangan (5), sakwéné → suwéné)
(éjaan, replaced: paling gedhé → gedhé dhéwé (2), sacara → kanthi (3))
|ethnic groups = [[Suku Acèh|Acèh]], [[Batak (Indonésia)|Batak]], [[Minangkabau]], [[Malayu (golongan ètnis)|Malayu]]
}}
'''Pulo Sumatra''' sing papané ing [[Indonésia]] iku [[pulo]] [[Pratélan pulo miturut wiyar wewengkon|kaenem paling gedhé dhéwé ing donya]], kanthi wiyar 443.065,8&nbsp;km<sup>2</sup>. Pandunung pulo iki kurang luwih 42.409.510 jiwa (2000).
 
Ing pulo Sumatra naté ana kraton [[Samudera]] (saiki Acèh). Konon ing kunjungané nuju pulo kasebut, [[Ibnu Battuta]] (cendekiawan Islam asal [[Maroko]]) mesthi nglafalaké tembung ''Samudera'' dadi ''Sumatera'', wiwit wektu iku jeneng ''Sumatera'' kaloka wiyar minangka jeneng pulo kasebut.
Ing ngendi papan nagari Ophir sing diberkati Allah iku? Akèh ahli sajarah sing duwé penemu yèn nagari Ophir iku papané ing Sumatra! Perlu dicathet, kutha Tirus iku punjer pamasaran barang-barang saka Timur Jauh. Ptolemaios uga nulis Geographike Hyphegesis kanthi dhasar informasi saka sawijining pedagang Tirus sing jenengé Marinus. Lan akèh petualang Éropah ing abad kaping 15 lan kaping 16 nggolèk emas ing Sumatra kanthi anggepan yèn ing kono papané nagari Ophir-é Nabi Sulaiman a.s.
 
Banjur saka ngendi jeneng “Sumatra” sing saiki umum digunakaké sacarakanthi nasional utawa déning donya internasional? Pranyata jeneng Sumatra asalé saka jeneng Samudera, kraton ing Acèh abad kaping 13 lan kaping 14. Para musafir Éropah wiwit abad kaping 15 migunakaké jeneng kraton iku kanggo nyebut kabèh pulo. Padha déné kaliyan pulo Kalimantan sing naté ingaran Borneo, saka jeneng Brunai, laladan pérangan lor pulo iku sing ndhisikké ditekani wong Éropah. Semono uga pulo Lombok mauné jenengé Selaparang, éwadéné Lombok iku jeneng laladan ing pasisir wétan pulo Selaparang sing ndhisikké disinggahi pelaut Portugis. Pancèn wong Éropah sapénaké dhéwé ngowah-owahi jeneng papan. Mèh waé nagara Indonésia jenengé “Hindia Wétan” (East Indies), nanging untung ana George Samuel Windsor Earl lan James Richardson Logan sing nyiptaaké istilah Indonésia, saéngga awake dhéwé ora dadi wong “Indian”! (Pirsani artikel panulis, “Asal-Usul Jeneng Indonésia”, Harian Pikiran Rakyat, Bandung, tanggal 16 Agustus 2004, sing wus didadèaké salah sawijining réferénsi ing Wikipedia artikel “Indonésia”).
 
Paralihan Samudera (jeneng kraton) dadi Sumatra (jeneng pulo) narik kanggo ditelusuri. Odorico da Pardenone ing carita palayarané taun 1318 nyebutaké yèn panjenengané berlayar ngétan saka Koromandel, India, suwéné 20 dina, banjur tekan ing kraton Sumoltra. Ibnu Bathutah certa ing kitab Rihlah ila l-Masyriq (Pangembaraan ngétan) yèn ing taun 1345 pajenengané mampir ing kraton Samatrah. Ing abad sabanjuré, jeneng nagari utawa kraton ing Acèh iku dijupuk déning musafir-musafir liya kanggo nyebutaké kabèh pulo iku.
 
== Penduduk ==
Lumrahé, pulo Sumatra dipanggoni déning bangsa Malayu, sing kapérang dadi sapérangan suku. Suku-suku paling gedhé dhéwé ya iku [[Acèh]], [[Batak]], [[Malayu]], [[Minangkabau]], [[Lampung]], [[Palembang]] lan [[Rejang]]. Penduduk pulo Sumatra mung kakonsentrasi ing wewengkon Sumatra Wétan lan dhataran dhuwur Minangkabau. Penduduk Sumatra sabagéan gedhé dadi tani, nelayan lan pedagang.
 
== Transportasi ==
* [[Bengkulu]]
* [[Lampung]]
* [[Kapuloan Bangka Belitung]]* (ora ana ing pulo Sumatra sacarakanthi [[harfiah]]).
* [[Kapuloan Riau]]* (ora ana ing pulo Sumatra sacarakanthi [[harfiah]]).
 
== Pranala njaba ==
352.737

besutan