Padunung: Béda antara owahan

82 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: Demografi → Dhémografi (2), padunung → sing ndunungi (18), sacara → kanthi
(→‎top: éjaan, replaced: Jroning → Sajeroning)
(éjaan, replaced: Demografi → Dhémografi (2), padunung → sing ndunungi (18), sacara → kanthi)
[[Gambar:Takeshita street view.jpg|thumb|Dalan kang kebak padunungsing ingndunungi Jepang, nagara kanthi kapadhetan padunungsing ndunungi sing dhuwur banget]]
[[Gambar:Worldpopulationgrowth-billions.jpg|thumb|Proyeksi tuwuhing padunungsing ingndunungi donya abad iki]]
'''Padunung''' sawijining [[nagara]] utawa laladan bisa dipérang dadi rong pangertèn:
* Wong sing manggon ing laladan kasebut
* Wong sing sacarakanthi ukum '''duwé hak''' manggon ing laladan kasebut, utawa duwé surat resmi kanggo manggon ing kana, nanging milih manggon ing laladan liya.
 
Sajeroning èlmu [[sosiologi]], padunungsing ndunungi ya iku kumpulan manungsa kang ngenggoni wewengkon [[géografi]] lan [[ruwang]] tinamtu.
 
Masalah-masalah bab padunungsing ndunungi disinaoni ing èlmu '''[[DemografiDhémografi]]'''. Manéka warna aspèk perilaku manungsa disinaoni ing [[sosiologi]], [[ékonomi]], lan [[géografi]]. DemografiDhémografi akèh dianggo ing babagan [[pemasaran]], sing gegandhèngan raket karo unit-unit ékonomi, kaya déné pengècèr nganti pelanggan potensial.
 
== Kapadhetan padunungsing ndunungi ==
[[Gambar:Growthbydevelopedvslessdeveloped.jpg|thumb|Tuwuhing padunungsing ndunungi luwih dhuwur ing nagara berkembang (abang) katimbang ing nagara maju (biru)]]
[[Kapadhetan padunungsing ndunungi]] diitung kanthi: mara cacahing padunungsing ndunungi karo jembar wewengkon sing dipanggoni.
Sawetara pengamat masarakat percaya yèn konsèp kapasitas amot uga lumaku sajeroning nyinaoni bab padunungsing ingndunungi bumi, ya iku padunungsing ndunungi sing ora kakontrol bisa nyebabaké [[katastrofi Malthus]]. Sawetara pengamat liyani ora percaya marang panemu iki. Grafik ing ngisor nuduhaké [[mundhaké logistik]] padunungsing ndunungi.
 
Nagara-nagara cilik biyasané duwé kapadhetan padunungsing ndunungi paling dhuwur, ing antarané: [[Monako]], [[Singapura]], [[Vatikan]], lan [[Malta]]. Nagara gedhé sing duwé kapadhetan padunungsing ndunungi dhuwur antarané [[Jepang]] lan [[Bangladesh]].
<!--
=== Piramida penduduk ===
|[[Gambar:World population increase history.svg|thumb|Cepeting tuwuh 1950-2010]]
|}
Adhedhasar èstimasi kang ditrebitkan déning [[Biro Sensus Amérika Sarékat]], padunungsing ndunungi donya ngancilk angka 6,5 milyar jiwa ing tanggal 26 Fèbruari 2006 jam 07.16 WIB. Saka watara 6,5 milyar padunungsing ndunungi donya, 4 milyar ing antarané manggon ing [[Asia]]. Pitu saka sepuluh nagara kanthi padunungsing ndunungi paling akèh ing donya dumunung ana ing Asia (sanadyan Ruslan dumunung ing Éropah).
<!--
Sejalan dengan proyeksi populasi, angka ini terus bertambah dengan kecepatan yang belum ada dalam sejarah. Diperkirakan seperlima dari seluruh manusia yang pernah hidup pada enam ribu tahun terakhir, hidup pada saat ini.
Pada tanggal 19 Oktober 2012 pukul 03.36 WIB, jumlah penduduk dunia akan mencapai 7 milyar jiwa. [[Badan Kependudukan PBB]] menetapkan tanggal 12 Oktober 1999 sebagai tanggal dimana penduduk dunia mencapai 6 milyar jiwa, sekitar 12 tahun setelah penduduk dunia mencapai 5 milyar jiwa.
-->
Ing ngisor iki peringkat nagara-nagara ing donya adhedhasar cacahing padunungsing ndunungi (2005):
# Républik Rakyat Tiongkok (1.306.313.812 jiwa)
# India (1.103.600.000 jiwa)
352.737

besutan