Sèl (biologi): Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: sacara → kanthi (4)
(→‎top: éjaan, replaced: uripe → uripé)
(éjaan, replaced: sacara → kanthi (4))
-->
[[Gambar:Cork Micrographia Hooke.png|right|300px|thumb|Gambar struktur sèl gabus tutup gendul sing didelok nganggo mikroskop déning [[Robert Hooke]] saka buku [[Micrographia]] sing dadi mula bukané tembung '''sèl''' dipigunaaké kanggo ndhèskripsikaké unit paling cilik organisme urip]]
'''Sèl''' iku unit organisasi paling cilik sing dadi dhasar kauripan ing pangertèn [[biologi]]s. Kabèh fungsi kauripan diatur lan dumadi ing njeron sel|sèl. Amarga iku, sel bisa nduwé fungsi sacarakanthi autonom[[Autonom]] yèh kabèh kabutuhan uripé||uripé kecukupan.
Makluk urip (organisme) kasusun saka siji sèl tunggal (''uniselular'', umpamané [[baktèri]], [[Archaea]], sarta sapérangan [[fungi]] lan [[Protozoa]]) utawa saka sèl akèh (''multiselular''). Ing organisme multiselular[[Multiseluler]] dumadi pambagéan tugas marang sel-sel panyusuné, sing dadi dhasar kanggo [[hirarki urip]].
 
Struktur sèl lan fungsi-fungsiné sacarakanthi ngéramaké mèh sarupa kanggo kabèh organisme, nanging jalur [[évolusi]] sing ditempuh déning saben golongan gedhé organisme ([[Karajan (biologi)|Regnum]]) uga nduwé kakhususan dhéwé-dhéwé. Sèl-sèl [[prokariota]] adhaptasi karo kauripan unisèlular[[Uniseluler]] éwadéné sèl-sèl [[eukariota]] adhaptasi kanggo urip silih kerja bebarengan ing organisasi sing tumata banget.
 
== Sajarah panemon sèl ==
* [[inti sel]] utawa nukleus.
 
Sitoplasma|[[Sitoplasma]] lan nukleus|[[nukleus]] sacarakanthi bebarengan nyusun [[protoplasma]]. Ing njero sitoplasma[[Sitoplasma]] ana manéka warna [[organel]]. Sel tetanduran, [[ganggang|alga]] lan prokariota|[[prokariota]] ngembangaké [[dinding sel]] sauntara sèl kéwan ora. Sapérangan organisme nduwé [[flagelum|flagella]] ing sèlé kanggo nggampangaké anggoné obah.
 
=== Membran sél ===
 
=== Sitoplasma ===
Fungsi utama kauripan dumadi ing sitoplasma[[Sitoplasma]]. Mèh kabèh kagiyatan [[metabolisme]] dumadi ing njeron ruangan kanthi isi cuwèran kenthel iki. Ing njero sitoplasma ana [[organel]]-organel sing mlayang-layang ing cuwéran kenthel (arupa [[koloid]], nanging ora homogen) sing disebut ''matriks''. Organel iki sing nglakoni akèh fungsi kauripan: [[sintesis bahan]], [[respirasi]] (pangrombakan), panyimpenan, sarta réaksi marang rangsang. Sapérangan gedhé prosès ing njero sitoplasma diatur sacarakanthi [[enzim]]atik.
 
Saliyané organel, ana uga vakuola[[Vakuola]], butir-butir glepung, butir silikat lan manéka warna prodhuk sékundhèr liya. Vakuola nduwé peran wigati minangka papan panampungan prodhuk sékundhèr sing wanguné cuwèr, saéngga disebut uga 'cuwèran sèl'. Cuwèran sing ngisi vakuola béda-béda, gumantung papan lan fungsi sel.
352.737

besutan