Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

27 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Kerajaan → Karajan (27)
{{Infobox Former Country
|conventional_long_name = KerajaanKarajan Yehuda
|common_name = Yehuda
|era = [[Jaman Besi]]
|region = [[Timur Tengah]]
|government_type = [[Monarki]]
|p1 = KerajaanKarajan Israèl (kraton bersatu)
|flag_p1 = 3by2white.svg
|s1 =
|title_leader = [[Raja]]
}}
[[Gambar:The divided kingdom.jpg|right|thumb|250px|KerajaanKarajan Serikat Salomo terpecah, kaliyan Yerobeam merintah sadaya KerajaanKarajan Israèl Utara (warni ijem ing peta)]]
'''KerajaanKarajan Yehuda''' ({{Asma Ibrani|מַלְכוּת יְהוּדָה|Malḫut Yəhuda|Malḵûṯ Yəhûḏāh}}) gésang ing kalih kalamangsa ing sajarah Yahudi. Miturut [[Alkitab Ibrani]], kraton tuwuh ing Yehuda saksampuné pejah [[Saul]], ing [[suku Yehuda]] ngangkat [[Daud]], ingkang asalipun saking [[Suku Yehuda]], kanggé merintah wewengkon kasébut. Saksampune pitung taun Daud dados ratu [[KerajaanKarajan Israèl (kraton sarékat)|KerajaanKarajan Israèl]] sarékat. Ing mangsa-mangsa punika, [[Yerusalem]] dados [[kutha krajan]] saking kraton sarékat. ({{ayat|2 Samuel|5|6|7}}) Ananging, ing sawatawis 930 SM, kraton sarékat terpecah, kaliyan sédasa kaliyan kalih wélas [[suku Israèl]] nolak cucu Daud [[Rehabeam]] dados ratu mereka. KerajaanKarajan Yehuda ingkang énggal tuwuh dados salah satunggaling pamaréntahan, lan pamaréntahan sanésipun ingkang dipuntepang kaliyan KerajaanKarajan Israèl, utawi Israèl. KerajaanKarajan Yehuda punika asring dipunsébat minangka '''KerajaanKarajan Selatan''', ananging KerajaanKarajan Israèl amargi perpecahan kasebut dipunsébat KerajaanKarajan Utara. Yehuda ngantos taunan 586 SM, ing kraton kasebut dipunserbu déning [[Kekaisaran Neo-Babilonia|Kekaisaran Babilonia]] ing ngandap Nebuzaradan, kepala prajurit pengawal [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar]]. ({{ayat|2 Raja-ratu|25|8|21}}) kaliyan [[Pembuangan ing Babilonia|pengasingan penduduk]] lan penghancuran [[Kuil Pertama|Kuil]] lan Yerusalem, penghacuran kraton sampun purna.
[[Garis Daud|Dinasti Daud]] dipunwiwiti ing suku Yehuda ngangkat Daud minangka ratu sasampunipun pejah Saul. Garis Daud kalajengan piyambakipun dados ratu KerajaanKarajan Israèl sarékat. Ing kraton sarékat terpecah, suku Yehuda lan [[suku Benyamin|Benyamin]] ajeg ndhèrèk garis Daud, ingkang merintah ngantos kraton dipunhancuraken ing taun 586 SM. Manawi makaten, garis Daud ajeg dipunhormati déning para buangan ing Babilonia, ingkang nghormati ''[[Rosh Galut]]'' dados ratu ing pembuangan.
== Wewengkon ==
[[Gambar:Levant 830.svg|thumb|250px|Peta [[Levant]] selatan, 830-an SM.
{{legend|#00ff00|KerajaanKarajan Yehuda|border=#0d0}}
{{legend|#008000|[[KerajaanKarajan Israèl]]}}
{{legend|#777777|[[Bangsa Filistin|Nagara Kota Filistin]]}}
{{legend|#ffff00|KerajaanKarajan [[Edom]]|border=#db0}}
{{legend|#007777|KerajaanKarajan Aram-Damaskus}}
{{legend|#ffffff|Suku Aram|border=silver}}
{{legend|#005fff|[[Kekaisaran Asyur]]}}
{{legend|#808040|KerajaanKarajan [[Moab]]}}
{{legend|#800080|Suku Arubu}}
{{legend|#804020|Suku Nabatu}}
]]
 
KerajaanKarajan Yehuda kapérang saking teritori suku [[suku Yehuda|Yehuda]], [[suku Simeon|Simeon]], lan [[Suku Benyamin|Benyamin]], sebuah wewengkon kaliyan sawetawisipun {{convert|8900|km2|sqmi|0|abbr=on|sp=us}}. Kutha krajannya adalah [[Yerusalem]], ingkang manggèn ing teritori suku Benyamin.
 
Wewengkon ingkang nyusun kraton kapérang saking wewengkon ingkang dipuntepang dados ''Har Yehudah'' ("pagunungan (wewengkon) curam"). Wewengkon kasebut kawiwitan punika kediaman bangsa [[Keni]], [[Caleb]], [[Otniel]], lan ing Yerusalem bangsa [[Yebus]].
[[Gambar:PLATE4CX.jpg|thumb|left|Raja dan prajurit Yahudi di Yehuda kuna]]
 
KerajaanKarajan sarékat punika kesatuan saking kalih welas [[suku Israèl]] ingkang gesang ing wewengkon ing wanci punika merupakan Israèl lan Palestina modhèren. KerajaanKarajan punika kapérang saking 1030-930 SM.
 
Saksampune pejah [[Salomo]] (''[[Sulayman]]'') ing 931 SM, sedasa suku ing utara nolak nampi [[Rehabeam]] dados ratu punika, lan dados gantos ing sawatawis taun 930 SM milih [[Yerobeam]], ingkang boten saking garis Daud, dados ratu. KerajaanKarajan utara lajeng dipuntepang kaliyan [[KerajaanKarajan Israèl]] utawi Israèl. Pemberontakan kadadosan ing [[Sikhem]], lan [[suku Yehuda]] punika ingkang kasisa kawiwitan ingkang nampi Kulawarga [[Daud]]. Lajeng, sasampunipun [[suku Benyamin]] gabung kaliyan Yehuda, [[Yerusalem]] (ingkang manggèn ing teritori Benyamin: {{ayat|Yosua|18|28}}) dados kutha krajan kraton énggal kasebut. KerajaanKarajan kidhul dipunsebat kaliyan kraton Yehuda utawi Yehuda. {{ayat|2 Tawarikh|15|9}} juga menyebutkan bahwa anggota suku-suku [[suku Efraim|Efraim]], [[suku Manasye|Manasye]], lan [[suku Simeon|Simeon]] "melarikan diri" ing Yehuda ngantos pamaréntahan [[Asa saking Yehuda]].
Raja [[Hizkia]] saking Yehuda (727-698 SM) ing Alkitab dipunsebataken dados pemrakarsa pembaharuan ingkang maksa ukum Yahudi nolak [[pemberhalaan]] (ing hal punika, penyembahan kaliyan [[Ba'al]]im and [[Asyera]] ing antawisipun déwa-déwa tradisional Timur Dekat).
<ref>http://scholar.cc.emory.edu:80/scripts/ASOR/BA/Borowski.html</ref><ref>{{ayat|2 Raja-ratu|18|20}}</ref> Ngantos kekuasaanipun ugi tanggal [[inskripsi Siloam]] ing [[alfabet Fenisia|alfabet Ibrani Lama]].
[[Gambar:Genealogy of the kings of Israèl and Judah.png|thumb|400px|left|Genalogi ratu-ratu Yehuda & ratu-ratu Israèl.]]{{clear}}
Kangge kalamangsa-kalamangsa punika, kathah sejarawan ndhèrèk kronologi lami ingkang dipuntetapaken [[William F. Albright]] utawi [[Edwin R. Thiele]], utawi kronologi énggal déning [[Gershon Galil]] utawi [[Kenneth Kitchen]], sadaya dipunpaparaken ing ngandap punika. Sedayanipun [[Sakderenge Masehi]] (SM).== Uga delengen ==
* [[KerajaanKarajan Israèl]]
 
== Cathetan suku ==
 
[[Kategori:Sajarah Israèl kuna| ]]
[[Kategori:Bekas kraton di Asia|Yehuda, KerajaanKarajan]]
[[Kategori:Bekas Teokrasi]]
[[Kategori:Komunitas Yahudi dalam sajarah]]
348.872

besutan