Sinta: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: wedok → wédok, Kerajaan → Karajan (3)
(→‎top: éjaan, replaced: pérangan saka → péranganing)
(éjaan, replaced: wedok → wédok, Kerajaan → Karajan (3))
| Ejaan_Sansekerta = Sītā
| Nama_lain = Mithilī; Janakī;<br />Widehī; Ramaa
| Asal = [[Mithila]], [[KerajaanKarajan Wideha]]
| Pasangan = [[Rama]]
}}
 
== Tegese Nama ==
Ing [[basa Sansekerta]], tembung ''Sita'' duwé teges "kerut". Tembung "kerut" iku tembung kang duwé rasa kang ''puitis'' nalika jaman [[KerajaanKarajan India Kuna|India Kuna]], kang nuduhake aruming kasuburan. Jeneng Sita ing [[Ramayana]] iku saka tembung [[Dewi Sita]], kang wis disebutake ing [[Rigweda]] minangka dewi [[bumi]] kang mberkahi sawah lan tetanduran [[pari]] lan liya-liyané.
 
Kaya paraga kang misuwur ing legenda [[Hindhu]] liyané, Sita uga misuwur kanthi pirang-pirang paraga, kaya ta, minangka putri [[Raja]] [[Janaka]], dhèwèké jejuluk '''Janaki'''; minangka putri [[Mithila]], dhèwèké jejuluk '''Maithili'''; minangka garwane [[Rama]], dhèwèké jejuluk '''Ramaa'''. Amarga saka [[Karajan Wideha]], dhèwèké uga dikenal kanthi jeneng '''Waidehi'''.
 
== Asal-usul ==
[[Ramayana]] nyeritakake yèn Sita ora putrine [[Janaka]]. Sawijining dina [[Karajan Wideha]] lagi kena musibah, para wargane akèh kang kaluwen. Janaka minangka raja nganakake upacara utawa [[yadnya]] ing sawahkanthi cara ngluku. Banjur mata lukune nerak pethi kang isiné bayi wedokwédok. Bayi iku dijupuk lan didadèkaké anak angkat titipan [[Pertiwi]], dewi bumi lan kasuburan.
 
Sita dirumati ing Mithila, kutha krajan Wideha déning Janaka lan Sunayana, permaisurine. Sawisé gedhé, [[Janaka]] nganakake sayembara kanggo ngentuke jodhone Sita. Sayembarane iku awujud menthangake gendewa kang abot warisane [[Déwa]] [[Siwa]]. Sayembara iki dimenangkan déning [[Rama]], pangeran saka [[KerajaanKarajan Kosala]]. Sawisé nikah Sita melu Rama urip ing [[Ayodhya]], kutha krajan Kosala.
 
== Pranala njaba ==
352.737

besutan