Gajah Mada: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: sejatosipun → sajatosipun, Kerajaan → Karajan (2)
(→‎''Dhiléma'': éjaan, replaced: dipunwangun → dipunyasa)
(éjaan, replaced: sejatosipun → sajatosipun, Kerajaan → Karajan (2))
 
== Sumpah Palapa ==
Ing taun [[1334]], Ratu Putri Sri [[Tribhuwana Wijayatunggadewi|Tribhuana Tunggadéwi Maharajasa Jayawisnuwardhani]] nglantik Gajah Mada dados Mapatih Amangkubumi nggantos [[Arya Tadah]] ingkang pensiun.<ref name="internet4"/> Ing wekdal punika, Sang Mapatih ngungelaken janji bektinipun kanthi ngacungkaken kerisipun ingkang nami [[Surya Panuluh]] ingkang sadéréngipun punika kagunganipun Dyah Kertarajasa Jayawardhana, Raja Pendiri KerajaanKarajan Majapahit.<ref name="internet4"/> Gajah Mada ngikraraken sumpah ingkang sampun misuwur ingkang dipunwastani Sumpah Palapa.<ref name="internet1"/> Serat [[Pararaton]] ngamot Sumpah Palapa ingkang dipunaturaken wonten ing ngajengipun [[Tribhuwana Wijayatunggadewi|Ratu Tribhuwana Tunggadéwi]] ingkang ungelipun kados punika:<ref name="internet1">[http://www.gudangmateri.com/2010/03/biografi-pati-gadjah-mada.html Biografi Patih Gadjah Mada] (dipununduh tanggal 25 April 2011)</ref>
 
{{cquote2|''Lamun huwus kalah nusantara isun amukti palapa, lamun kalah ring Ara-ara, ring Seram, Tanjungpura, ring Haru, Pahang, Dompo, ring Bali, Sunda, Palémbang, Tumasik, samana isun amukti palapa''}}
 
== ''Dhiléma'' ==
Sang Mahapatih Gajah Mada pikantuk ujian ingkang awrat nalikanipun [[Perang Bubat]].<ref name="internet4"/> Sasampunipun dados karajan ingkang sampun kiyat, Majapahit sejatosipunsajatosipun saged nelukaken [[Karajan Sunda]] ([[Pakuan]] [[Pajajaran]]), ananging Gajah Mada langkung milih nyegah paperangan.<ref name="internet4"/> Sang Dyah Hayam Wuruk Sri Rajasanagara (Raden Tetep) ingkang nembé mawon dados raja Majapahit ingkang énggal ugi gadhah kajeng ndadosaken Putri Raja Sunda ingkang nami [[Dyah Pitaloka]] minangka permaésurinipun.<ref name="internet4"/>
Persatuan antawisipun Majapahit kaliyan Karajan Sunda kanthi tali palakrami punika dipunkajengaken saged dipunwujudaken.<ref name="internet4"/> Ing wiwitanipun rencana punika saged dipuntampi kanthi saé déning KerajaanKarajan Sunda, ananging nalika ing wewengkon [[Bubat]], rombongan saking Karajan Sunda ngajukaken syarat supados Sang Raja majapahit kedah majeng piyambak dhateng calon pengantén putri lan rombongan ing wewengkon kasebat.<ref name="internet4"/> Gajah Mada dados ''dhiléma'' (bingung anggénipun mundhut pamanggih), nampi utawi boten syarat punika, amargi mbebayani tumrapipun persatuanipun nuswantara ingkang sampun dipunyasa kanthi sisah.<ref name="internet4"/> Gajah Mada tansah mbudidaya saged ngrembag perkawis punika kaliyan Raja [[Sunda]] supados saged dipuntampi lan dipunsarujuki, ananging nalikanipun wangsul dhateng [[Kotaraja]], Gajah Mada mireng manawi Karajan Sunda jejeg kaliyan pamanggih utawi pendhirianipun, ngantos Patih Anepaken saking [[Karajan Sunda]] sampun siyap sumadya kanthi tamtamanipun manawi syaratipun boten saged dipuntampi déning Gajah Mada.<ref name="internet4"/> Pungkasanipun perang dados ''solusi'' akir, ngantos Raja Sunda saged dipunperjaya, lajeng putrinipun Raja Sunda ingkang nami Dyah Pitaloka milih lampus dhiri (''bunuh diri'') amargi mangertos ramanipun sampun dipunperjaya déning Majapahit.<ref name="internet4"/>
 
== Perang Bubat ==
348.872

besutan