Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

2 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: pasukan → wadyabala, sacara → kanthi
== Sajarah ==
=== Jaman Pra-Spanyol ===
Manila wiwitanipun arupi satunggiling pemukiman [[muslim]] ing sungapan [[Kali Pasig]] ing pasisir [[Lempongan Manila]]. Salah setunggil perkiraan asal naminipun inggih punika saking ukara ''may nilad'' ingkang sacarakanthi harafiah maknanipun "wonten ''nilad''". Nilad piyambak artosipun tuwuhan [[bakau]] akembang pethak ingkang tuwuh ing laladan punika wau.
 
Wonten ing tengah [[abad ka-16]], tlatah saubengipun Manila dipunpréntah déning tiga [[rajah]] inggih punika: [[Rajah Sulayman]] lan [[Rajah Matanda]] ing komunitas sisih kidulipun Kali Pasig lan [[Rajah Lakandula]] ing sisih Lèr. Para rajah wau ugi ngawontenanken gayutan kaliyan [[Kesultanan Brunei]], [[Kesultanan Sulu|Sulu]], lan [[Ternate]] ing [[Cavite]].
 
=== Duginipun Spanyol ===
Taun [[1570]], satunggiling èkspèdhisi [[Spanyol]] ingkang dipunpimpin déning [[Miguel López de Legazpi]] dumugi Manila. Andhahanipun, [[Martín de Goiti]], késah saking [[Cebu]] lan saduginipun dhateng Manila, dipuntampi déning tiyang Tagalog muslim. Senaos makaten, Goiti tetep nyerang Manila kanthi pasukanwadyabala ingkang agengipun 300 orang. Legaz dugi setaun malih lan mujudaken perdamaian kaliyan para [[rajah]].
Piyambakipun ndamel satunggiling dewan kutha kanthi anggota 15 jalmi. [[Intramuros]] ingkang dipunkubengi déning tembok dipunyasa kanggé
nglindhungi para penjajah [[Spanyol]]. Tanggal [[10 Juni]] [[1574]], Raja [[Phillip II saking Spanyol]] maringi gelar ''Insigne y Siempre Leal Ciudad'' ("Distinguished and Ever Loyal City") dhumateng Manila. Manila dados ibukitha [[Filipina]] taun [[1595]] lan dados pusat perdhagangan [[perak]] trans-[[Samudera Pasifik|Pasifik]].
348.872

besutan