Jagat Anyar: Béda antara owahan

18 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: diarani minangka → diarani (2), sacara → kanthi
(→‎top: éjaan, replaced: generasi → génerasi, pesisir → pasisir, Selandia Anyar → Niu Selan (2))
(→‎top: éjaan, replaced: diarani minangka → diarani (2), sacara → kanthi)
"Jagat Anyar" sajeroning kontèks [[sajarah]] bisa dipigunakaké kanggo ngomongaké perkara-perkara sing magepokan karo petualangan [[Christopher Columbus]], panelukan Yukatan déning Spanyol, lan liya-liyané. Sauntara sajeroning kontèks [[biologi]], tembung "Jagat Anyar" lan "Donya Lawas" dipigunakaké kanggo nglompokaké spésies (contoné: [[Munyuk Donya Lawas]]).
 
Interpretasi liya saka tembung iki ya iku yèn "Jagat Anyar" iku "anyar" sajeroning kabèh kontèks sing magepokan karo manungsa; sacarakanthi manungsa wis ngrembaka lan urip luwih suwé ing Donya Lawas adoh sadurungé bawana Amérika dipanggoni manungsa; dadi, bisa ditélakaké yèn [[manungsa]] pisanan sing tekan bawana Amérika iku sing nemu "Jagat Anyar".
 
<!--{{cquote|<center>''Penemuan Benua Amerika{{br}} lebih dari sekedar proses{{br}} ilmiah; dan menjadi romansa —ketimbang{{br}} spekulasi dan mimpi tentang{{br}} keberadaan sebuah pulau emas{{br}} di ujung laut barat yang semula{{br}} mendorong manusia{{br}} untuk berlayar ke sana''.</center>
 
-->[[Gambar:CartedAmerique.jpeg|thumb|right|257px|''Carte d'Amérique'', [[Guillaume Delisle]], 1722.]]
Sauntara bawana Amérika asring digambaraké minangka "Jagat Anyar", [[Australasia]] bisa digambaraké minangka "Donya Lawas" uga "Jagat Anyar" gumantung saka apa sing dibahas, mligi sajeroning babagan iki ya iku [[Niu Selan]], ing endi let wektu antarané tekané Columbus lan manungsa pisanan sing manggon ing kana mung let sapérangan génerasi. Sajeroning kontèks biologi, Australasia ora bisa diarani minangka "Donya Lawas" utawa "Jagat Anyar" amarga [[flora]] lan [[fauna]] sing manggon ing kana ora béda adoh karo sing ana ing [[Eurasia]] uga Amérika. Sauntara iku, [[anggur (minuman)|anggur]] saka Australia lan Niu Selan bisa diarani minangka "anggur Jagat Anyar" amarga ombènan iki nembé ngrembaka lan mlebu menyang pasaran Éropah sapérangan dhékade ing wuri iki (ngalahaké popularitas anggur [[Prancis]] lan [[Spanyol]], mligi ing [[Britania Raya]])
 
Adoh sadurungé Columbus, ing Éropah, akèh légèndha sing nyebutaké ngenani anané sawijining bawana ing ujung samodra. Upamané légèndha ngenani [[Irlandia Raya]] saka Norse utawa ''Hvítramannaland'' ("Tanah Duwèkané Kulit Putih"); "adobe of saints"; légèndha [[Madoc]] saka Welsh; lan kalebu uga légèndha [[Atlantis]] sing dicetusaké déning Plato.
352.737

besutan