Alessandro Volta: Béda antara owahan

10 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: duwéni → duwé (5), sacara → kanthi
(→‎top: éjaan, replaced: umure → umuré (2), nindakake → nindakaké)
(→‎top: éjaan, replaced: duwéni → duwé (5), sacara → kanthi)
[[Gambar:Alessandro Volta.jpg|thumb|240px|Alessandro Volta]]
'''Alessandro Volta''' ya iku ahli fisika kang misuwur ing [[Italia]].<ref name="internet 1">[Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.''105 Tokoh dan Perintis Dunia''.Yogyakarta:Narasi Hal. 23]</ref> Dhèwèké lair tanggal 18 Fèbruari 1745 ing [[Como]], [[Lombardio]], Italia.<ref name="internet 1"/> Dhèwèké duwéniduwé dulur cacah sanga kang sekabehane mlebu biara, kejaba Volta.<ref name="internet 1"/> Nalika isih cilik, Volta dianggep anak kang bodho lan duwéniduwé kekurangan.<ref name="internet 1"/> Dhèwèké bisa ngomong nalika umur patang taun.<ref name="internet 1"/> Ora ana kang nyangka yèn Volta duwéniduwé kaluwihan nalika nganjik diwasa.<ref name="internet 1"/> Volta malah duwéniduwé kekerepan yèn dhèwèké bakal dadi ahli fisika nalika umuré 14 taun. Amarga mempenge anggoné sianu, pungkasane Volta kasil dadi salah sawijining Iluwan kang disegani déning akèh wong.<ref name="internet 1"/> Ing taun 1786, [[Luigini Galvani]], kancane Volta lan sawijining ahli fisika, nindakaké eksperimen marang sikil kodhok kang ditali nganggo tali tembaga.<ref name="internet 1"/> Nalika sikile kodhog nyenggol wesi, sacarakanthi otomatis sikile mau obah.<ref name="internet 1"/> Anane kedadeyan mau, mula Galvani duwéniduwé panyaruwe manawa daging kodhok ngandhut listrik.<ref name="internet 1"/>
Kesimpulan mau ora langgsung ditampa déning Volta.<ref name="internet 2">[Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.''105 Tokoh dan Perintis Dunia''.Yogyakarta:Narasi Hal. 24]</ref> Dhèwèké banjur ngupaya kanggo mbuktekake kebenaran mau.<ref name="internet 2"/> Asile, nalika taun 1794 utawa wolung taun sawisé kedadeyan mau, Volta éntuk kesimpulan saka percobaane.<ref name="internet 2"/> Volta kandha yèn anané listrik mau dudu saka daging kodhok nanging saka tembaga mau.<ref name="internet 2"/> Anane kedadeyan iki, nyebabake anané padon antarané wong kang ngnut Volta karo wong kang padha nganut Galvani nganti enem taun suwéné.<ref name="internet 2"/> Banjur ing taun 1800, Volta kasil anggoné nemu batre.<ref name="internet 2"/> Penemuan iki banjur bisa ngalahake teorine Galvani lan bisa bubarake padone mau. Alessandro Volta tinggal dunya nalika umuré 82 taun tanggal 5 Maret 1827 ing Como.<ref name="internet 2"/>
 
352.737

besutan