Métabolisme: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: bagéan → pérangan, ekologi → ékologi, energi → ènergi, makhluk → makluk, sacara → kanthi (3)
(éjaan, replaced: biasané → racaké (2))
(éjaan, replaced: bagéan → pérangan, ekologi → ékologi, energi → ènergi, makhluk → makluk, sacara → kanthi (3))
[[Gambar:SantoriosMeal.jpg|thumb|right|250px|[[Santorio Santorio]] (1561-1636) diyakini dadi sing pisanan ngayahi èksperimen ngenani metabolisme.]]
'''Métabolisme''' minangka modhifikasi [[senyawa kimia]] sacarakanthi [[biokimia]] ing sajeroning [[organisme]] lan [[sèl (biologi)|sèl]]. Metabolisme nyakup sintesis ([[anabolisme]]) lan panguraian ([[katabolisme]]) [[molekul]] [[kimia organik|organik]] komplèks. Metabolisme racaké dumadi saka tahapan-tahapan sing nglibataké [[enzim]], sing dikenal uga minangka [[jalur metabolisme]]. [[Metabolisme total]] arupa kabèh prosès biokimia ing sajeroning organisme. [[Metabolisme sèl]] nyakup kabèh prosès kimia sajeroning sèl. Tanpa metabolisme, makhlukmakluk urip ora bakal bisa tahan urip.
 
Produk metabolisme disebut ''metabolit''. Cawang [[biologi]] sing nyinaoni komposisi metabolit sacarakanthi sakabèhané sajeroning sawiji tahap perkembangan utawa ing sawiji bagéanpérangan awak dijenengaké [[metabolomika]].
<!--
The term is derived from the [[Greek language|Greek]] (from μεταβολισμος ("metabolismos"))word for "change", or "overthrow" ([http://www.etymonline.com Etymonline])).
 
Jalur [[katabolisme]] sing ngurai molekul komplèks dadi senyawa prasaja nyakup:
* [[Respirasi sèl]], jalur metabolisme sing ngasilaké energiènergi (sajeroning wangun [[ATP]] lan [[NADPH]]) saka molekul-molekul bahan bakar ([[karbohidrat]], [[lemak]], lan [[protein]]). Jalur-jalur metabolisme respirasi sèl uga mèlu sajeroning [[pencernaan]] [[panganan]].
** [[Katabolisme karbohidrat]]
*** [[Glikogenolisis]], pangowahan [[glikogen]] dadi [[glukosa]].
* Jalur sintesis [[porfirin]]
* [[Jalur HMG-CoA reduktase]], miwiti pambentukan [[kolesterol]] lan [[isoprenoid]].
* [[Metabolit sekuender|Metabolisme sekunder]], jalur-jalur metabolisme sing ora esensial tumrap [[pertumbuhan]], [[perkembangan]], lan [[reproduksi]], nanging racaké duwé fungsi sacarakanthi [[ekologiékologi]]s, upamané pambentukan [[alkaloid]] lan [[terpenoid]].
* [[Fotosintesis]]
* [[Siklus Calvin]] lan [[fiksasi karbon]]
352.737

besutan