Konsili Vatikan I: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: sacara → kanthi (3)
(→‎top: éjaan, replaced: sacara → kanthi (3))
|-
|'''Wekdal'''
|[[1869]]-[[1870]]{{br}}(sacarakanthi formal dipuntutup nalika taun [[1960]] sadèrèngipun [[Konsili Vatikan II]])
|-
|'''Dipunakeni déning'''
Kathahipun 60 anggota Konsili salajengipun mundhut sikap absèn kanthi nilar [[Roma]] sadinten sadèrèngipun pamundhutan swantun. Uskup Agung [[Antonio Maria Claret]] (ing tembe wingking ing[[kanonisasi]]), ssatunggiling tiyang saking pangadilan karajaan Spanyol lan pangadeg saking Misionaris Putra-Putra Manah Maria Imakulata (Misionaris Claretian), kanthi ''keras'' ngutuk "pangujatan lan bidhah ingkang dipunpocapaken ing inggil lanté salebetipun Konsili puniki," lan arupi salah satunggal pambéla paling kiyat saking isu infalibilitas paus lan kautaman Tahta Suci Roma. Panjenenganipun inggih punika satunggal-satunggalipun anggota Konsili ingkang dipunkanonisasi dados Santo (dipunbéatifikasi taun [[1934]] lan dipunkanonisasi déning [[Paus Pius XII]] taun [[1950]]). Salajengipun panjenenganipun tilar donya ing biara Cistercian ing Fontroide, Prancis, tanggal [[24 Oktober]] [[1870]]. Pirembagan lan pasetujon perkawis konstitusi kasebat mijilaken kontrovèrsi sérius ingkang mbeta dhumateng pangunduran dhiri saking tiyang-tiyang ingkang ing tembé wingking dipuntepangi minangka [[Gréja Katulik Lami]].
 
Pecahipun [[perang Prancis-Prussia]] dumados ing tengah-tengahipun mangsa Konsili, nyebabaken dipuntundha akibat dhawahipun Roma, lan Konsili puniki pungkasanipun boten naté dipunterasaken. Konsili puniki sacarakanthi resmi boten naté dipuntutup dumugi mapuluh-puluh taun salajengipun, lan sacarakanthi resmi dipuntutup nalika weldal persiapan [[Konsili Vatikan II]]. Asil saking Konsili Vatikan I puniki nedahaken kamenangan obahan [[Ultramontanisme]] ingkang nyengkuyung pamaréntahan séntral Vatikan kanggé Gréja Katulik. Paningkatan kasadharan dhumateng idhèntitas dhiri minangka kaum Katulik Roma ugi lajeng kathah mijil ing saindhenging donya, sairing kaliyan ningkatipun gunggung lapangan pedamelan ing kagesangan réligius lan kapasturan, sesarengan kaliyan aktivitas pulitik pro-Katulik ingkang cetha ing saben nagari.
 
== Ugi pirsani ==
352.730

besutan