Wedhus: Béda antara owahan

22 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: genus → génus, lahir → lair, kakèyan → kakèhan, Wêdhus → Wedhus (11), wêdhus → wedhus (10)
(éjaan, replaced: genus → génus, jantan → lanang (2), betina → wadon (2))
(éjaan, replaced: genus → génus, lahir → lair, kakèyan → kakèhan, Wêdhus → Wedhus (11), wêdhus → wedhus (10))
{{Taxobox
| name = WêdhusWedhus
| status = DOM
| image = Irish Goat.jpg
[[Gambar:Billy goat.jpg|thumb|Wedhus lanang diwasa]]
 
'''WêdhusWedhus''' (''Capra aegagrus hircus'') iku sub[[spésies]] saka wêdhuswedhus alasan (liar) ingkang jalaran alami kasêbar ing [[Asia Kidul-kulon]] (laladan "Bulan sabit yang subur" lan Turki) lan [[Éropah]].<ref name="internet1"/> WêdhusWedhus minangka [[kéwan]] [[ruminansia|memamah biak]] kang ukurané sêdhêng.<ref name="internet1"/> WêdhusWedhus liar [[lanang]] utawa [[wadon]] duwé sungu sêpasang, nanging sungu ing wèdhus lanang|[[lanang] luwih gêdhé.<ref name="internet1"/> Umumé, wêdhuswedhus duwé [[jénggot]], [[bathuk]] [[cêmbung]], [[buntut]] rada munggah, lan akèh-akèhé duwé [[wulu]] kasar.<ref name="internet1">[http://www.perniagaanmalaysia.com/xxxxxxx/RP_Kambing.pdf perniagaanmalaysia.com](dipunundhuh tanggal 24 Mèi 2011)</ref>
 
== Jinis ==
 
=== WêdhusWedhus kacang ===
WêdhusWedhus kacang ya iku wêdhuswedhus saka [[ras]] unggulan kang sêpisanan dikembangaké ing [[Indonésia]].<ref name="internet1"/> WêdhusWedhus jinis iki awaké cilik.<ref name="internet1"/> Dhuwuré ''gumba'' utawa [[jenggot]] ing wêdhuswedhus lanang kurang luwih [[60]] [[cm]] nganti [[65]] [[cm]], ananging yèn wêdhuswedhus wédok mung [[56]] cm.<ref name="internet1"/> Boboté wêdhuswedhus lanang bisa nganti [[25]] [[kilogram]], ananging wêdhuswedhus wédok mung [[20]] kg.<ref name="internet1"/> WêdhusWedhus iki [[kuping]]é têgak, wuluné lurus lan cêkak.<ref name="internet1"/> WêdhusWedhus lanang lan wêdhuswedhus wédok padha-padha nduwé [[sungu]] kang cacahé [[loro]].<ref name="internet1"/>
 
=== WêdhusWedhus Étawa ===
WêdhusWedhus [[Étawa]] kalêbu wêdhuswedhus kang asalé saka [[India]] kang diarani wêdhuswedhus [[Jamnapari]].<ref name="internet1"/> Awaké gêdhé, dhuwuré gumba nganti [[90]] cm nganti tekan [[127]] cm ing wedhus [[lanang]], ananging wedhus [[wédok]] mung [[92]] cm.<ref name="internet1"/> Boboté wedhus lanang nganti [[91]] [[kilogram]], lan wedhus wédok [[63]] kilogram.<ref name="internet1"/>
Wedhus iki duwé [[kuping]] dawa lan madhep mengisor.<ref name="internet1"/> [[Bathuk]] lan [[irung]]é duwé wujud [[cembung]].<ref name="internet1"/> Wedhus lanang apa déné wedhus wédok duwé sungu kang cekak.<ref name="internet1"/> Wedhus jinis iki bisa ngasilaké [[susu]] nganti telung [[liter]] saben [[dina]].<ref name="internet1"/> Keturunan silangan utawa [[hibrida]] wedhus etawa lan wedhus lokal diarani wedhus peranakan etawa utawa PE. Wedhus [[PE]] ukurané méh padha karo wedhus étawa ananging luwih bisa [[adhaptasi]] ing lingkungan lokal Indonésia.<ref name="internet1"/>
Salah sijiné [[kunci]] suksés saka ''peternakan'' wedhus étawa ya iku kabisan kanggo ngawinaké wedhus ing wayah kang pas saéngga asilé bakal rikat ntuk anakan utawa kang diarani ''cempé''.<ref name="internet2">[http://www.etawajaya.com/ etawajaya.com](dipunundhuh tanggal 24 Mèi 2011)</ref> Wedhus étawa wadon wis bisa dikawinake nalika umuré [[6]] [[sasi]].<ref name="internet2"/>
 
=== Wedhus Kacukan ===
Wedhus kacukan ya iku wedhus asil saka ''perkawinan'' wedhus kacang lan baka-baka saka jaban rangkah kaya ta [[Anglo Nubian]], [[Jamnapari]] lan uga kacukan karo baka-baka kang bisa ngasilaké susu kaya ta [[Saanen]],[[Toggenburg]] lan [[British Alpine]].<ref name="internet3"/> Wedhus kang biyasané ana ing kampung-[[kampung]] ya iku wedhus kacukan.<ref name="internet3"/> Rupané wedhus iki mirip kaya induké, lan boboté kurang-luwih [[23]] nganti [[35]] [[kg]] yèn umuré wis setaun.<ref name="internet3"/> Wedhus kacukan kang diwasa uga duwé bobot kang luwih tinimbang wedhus kacang.<ref name="internet3"/> Nalika lahirlair boboté kurang luwih [[2]] kg nganti [[2,5]] kg saben wedhus.<ref name="internet3">[http://www.agribdc.gov.my/web/guest/kacukan agribdc.gov.my](dipunundhuh tanggal 24 Mèi 2011)</ref>
 
=== Wedhus Boer ===
Saka ''peternakan'' wedhus kang dijupuk asilé ya iku daging wedhus, daging wedhus biyasané di dol kiloan ing [[pasar]].<ref name="internet5"/> [[Daging]] wedhus bisa diolah dadi [[masakan]].<ref name="internet5"/> Masakan kang nganggo bahan dhasar daging wedhus ya iku, [[semur]], [[satè]] wedhus, [[empal]], [[sega pindhang]], [[sega gandhul]] lan akèh manéh liyané.<ref name="internet4">[http://www.resep-masakan.net/resep-sate.php resep-masakan.net](dipunundhuh tanggal 24 Mèi 2011)</ref>
 
Kanggo wong kang lara [[sroke]] lan [[hiperténsi]] utawa darah tinggi, kudu-ati-ati yèn mangan daging wedhus.<ref name="internet5"/> Daging wedhus ngandhut kadar lemak kang akèh. Mulané yèn kakèyankakèhan mangan daging wedhus bakal nganggu [[kaséhatan]].<ref name="internet5"/>
Yén kepéngin mangan daging wedhus ananging tetep bisa njaga kaséhatan carané kudu milih daging wedhus saka wedhus kang wis diwasa.<ref name="internet5"/> Aja masak olahan saka daging wedhus kanthi rasa kang [[asin]] lan [[kentel]].<ref name="internet5"/> Saliyané iku bisa ngombinaséké olahan daging wedhus karo [[sayuran]], [[woh]]-wohan lan [[banyu]] [[putih]] kang cukup.<ref name="internet5">[http://keséhatan.liputan6.com/read/252704/cara_séhat_konsumsi_daging_kambing keséhatan.liputan6.com](dipunundhuh tanggal 24 Mèi 2011)</ref>
 
352.737

besutan