Kulit: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: bagéan → pérangan (5), Bagéan → Pérangan
(→‎top: éjaan, replaced: utamané → mligi, penyakit → lelara, menungsa → manungsa, disebut → ingaran (2), alat → piranti (3))
(→‎top: éjaan, replaced: bagéan → pérangan (5), Bagéan → Pérangan)
[[Gambar:Diagram of human skin.jpg|thumb|300px|Diagram kulit manungsa.]]
'''Kulit''' iku lapisan paling njaba ing awak [[manungsa]]. Kulit pérang dadi telung bagéanpérangan: bagéanpérangan paling njaba ingaran [[epidermis]], bagéanpérangan tengah [[mesodermis]], lan bagéanpérangan njero [[dermis]]. Kulit sensitif banget saka prabawa lingkungan sakitar, kaya panas srengéngé, lebu, lan asep knalpot.
 
Kulit ingaran uga [[indra peraba]] amarga akèh banget pucuk-pucuk saraf sing peka saka [[sentuhan]], [[tekanan]], lan [[rabaan]]. Kulit bisa nampa rangsangan [[panas]], [[adhem]], [[alus]], [[kasar]], loro utawa nyeri lan liya-liyané. Pucuk-pucuk saraf panampa rangsangan mligi ana ing lapisan malphigi kulit lan ana uga ing piranti-piranti sing ana ing njeron awak. BagéanPérangan kulit sing paling peka ya iku bagéanpérangan sing paling akèh pucuk-pucuk sarafé, kaya ing pucuk driji, tlapak tangan, tlapak sikil, lamb élan kiwa-tengené gulu.
 
Kulit uga minangka piranti pambuwangan utawa ekskresi amarga ngandhung kelenjar kringet.
352.737

besutan