Nukleotida: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: energi → ènergi, hubungané → gayutané
(éjaan, replaced: biasané → racaké (2))
(éjaan, replaced: energi → ènergi, hubungané → gayutané)
'''Nukleotida''' iku [[molekul]] sing kasusun saka [[gugus]] [[basa]] [[senyawa organik|heterosiklik]], [[gula]], lan siji utawa luwih [[gugus fungsional|gugus]] [[fosfat]]. Basa panyusun nukleotida racaké iku arupa [[purin]] utawa [[pirimidin]] sauntara gulané ya iku [[pentosa]] ([[ribosa]]), arupa [[deoksiribosa]] utawa [[ribosa]].
 
Nukleotida iku [[polimèr|monomer]] panyusun [[RNA]], [[DNA]], lan sapérangan [[kofaktor]], kaya ta [[CoA]], [[FAD]], [[FMN]], [[NAD]], lan [[NADP]]. Ing [[sel (biologi)|sel]], kofaktor iki mainaké peran wigati sajeroning fiksasi energiènergi (contoné [[fotosintesis]]), [[metabolisme]], lan ''[[biosignalling]]''.
 
[[Gambar:Nucleotides.png|frame|668px|center|Elemen struktur saka nukleotida sing paling umum]]
|}
 
Jeneng-jeneng nukleotida disingkat dadi kodhe patang-huruf standar. Huruf pisanan arupa huruf cilik lan nengeri yèn nukleotid sing dipitakonaké ya iku sawijining [[ribonukleotid]] (r) utawa deoxyribonucleotid (d). Huruf angka 2 nengeri nukleoside sing ana hubunganégayutané karo nucleobase:
: G: [[Guanin]]
: A: [[Adenin]]
352.737

besutan