Gerty Cori: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: bidang → babagan, konsentrasi → konsèntrasi, pérangan saking → péranganing, tulang → balung
(éjaan, replaced: Hadhiah → Bebungah, Nobel → Nobèl (4))
(éjaan, replaced: bidang → babagan, konsentrasi → konsèntrasi, pérangan saking → péranganing, tulang → balung)
 
== Pagesangan Awal ==
dr. Cori lair nalika tanggal [[15]] [[Agustus]] [[1896]] wonten ing [[Praha]], ingkang wekdal punika minangka pérangan sakingpéranganing [[Kekaisaran]] [[Austria]]-[[Hungaria]]. Piyambakipun minangka ingkang palng sepuh saking 3 putri Martha lan Otto Radnitz, manajer [[pabrik gula]]. Kulawarga punika [[Yahudi]] lan piyambakipun dipundhidhik déning guru privat.<ref name="internet 3">[http://www.nlm.nih.gov/changingthefaceofmedicine/physicians/biography_69.html]</ref>
Nalika yuswanipun 16 taun lan dipunprabawai déning pakdhénipun, ingkang minangka [[profesor]] [[kedhokteran anak]] wonten ing [[Universitas Praha]], Cori milih sinau [[kedhokteran]]. Piyambakipun lulus kanthi gelar dhokter nalika taun [[1920]].
 
Nalika piyambakipun nempuh pendidikan ing [[Fakultas Kedhokteran]], piyambakipun kapanggih kaliyan [[Carl F. Cori]], kanca [[sekolah]]ipun. Kekalihipun sami-sami ngalami kathah kegiyatan njawi lan kagungan minat wonten ing panalitén [[laboratorium]]. Lajeng kekalihipun palakrama nalika tanggal [[5]] [[Agustus]] [[1920]], lan pikantuk kedudukan ing [[Universitas Wina]]. Lajeng milih ngrembakaken karier wonten ing babagan panalitén kedhokteran tinimbang praktik dhokter.
 
Nalika taun [[1922]], kekalihipun sami [[emigrasi]] ing [[Amérika Sarékat]] saperlu gabung kaliyan staf ing [[Buffalo's New York Institute of Malignant Diseases]]. Piyambakipun dados asisten [[patologi]] lan piyambakipun dipuntunjuk minangka asisten [[biokimia]]. Kelalihipun dados warga nagara [[Amérika Sarékat]] nalika taun [[1928]] lan wonten ing taun [[1936]], kekalihipun sapun kagungan putra tunggal, Carl Thomas. Sadangunipun wonten ing [[Buffalo]], kekalihipun sami konsentrasikonsèntrasi wonten ing "penyerapan" [[gula]] saking [[usus]] lan prabawa [[epinefrin]] [[insulin]] wonten ing [[karbohidrat]] ingkang dipunserap lan utawi pembentukan lan degradasi [[gliserin]].<ref name="internet 4">[http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/cori.html]</ref>
 
== Taun-taun pungkasan ==
Nalika musim panas [[1947]], piyambakipun wiwit ngraosaken gejala [[Myelofibrosis]], penyakit penyempitan [[tulangbalung]] ingkang jarang kadadosan. Antawis 10 taun piyambakipun nerusaken karyanipun, ngalami mumet ananging boten purun mungkasi kegiyatan laboratoriumipun. Nalika [[26]] [[Oktober]] [[1957]], piyambakipun sééda akibat [[gagal ginjal]].
 
== Trivia ==
 
{{DEFAULTSORT:Cori, Gerty}}
[[Kategori:Pemenang Bebungah Nobèl ing bidangbabagan fisiologi utawa kadhokteran]]
[[Kategori:Ahli biokimia Amérika Sarékat]]
[[Kategori:Tokoh Républik Ceko]]
352.737

besutan