Trakéa: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: ménika → punika
(éjaan, replaced: tulang → balung (6))
(→‎top: éjaan, replaced: ménika → punika)
}}
 
'''Trakéa''' (batang tenggorokan) ménikapunika pipa ingkang dawa kira-kira 9 cm. Tkakèa kasusun atas enem bélas ngantos rongpuluh cincin-cincin balung rawan ingkang kabéntuk C, cincin balung rawan punika ing pérangan wingking, botén kasambung ya iku ing panggènan trakèa kantèl ing [[esofagus]]. Sapunika migunani kanggé nahanakén supados trakea ajeg kabuka.
Cincin-cincin balung rawan diiket kaliyan jaringan [[fibrosa]], sanèsipun ugi wonten pinten-pinten jaringan otot. Trakea dipunlapisi kaliyan selaput lendir ingkang dipunhasilaken déning [[epitelium bersila]]. Silia-silia punika gerak ing inggil ing arah laring saéngga kaliyan obahan punika debu lan butir-butir lembut sanèsipun ingkang derek mlebet punika ngirup napas saged dipunmedalaken. Ing paru-paru trakea punika nyabang ngantos kalih wujud [[bronkus]].<ref>[http://www.sentra-edukasi.com/2011/08/organ-pernapasan-manusia.html#.UIV3c2dP50s Organ Pernapasan Manusia] (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)</ref>
Trakea utawi saluran udara inggih punika tiub ingkang ukuran kira-kira 12&nbsp;cm ing panggènipun anterior kaliyan esofagus. Trakea manjang saking rawan krikoid larinks ing inggil balung vertebra toraks kaping gangsal lan salajengipun bagi ing bronkus primer tengen lan kiwa. Rengka wujud trakea saking 16 20 cecincin rawan hialin ingkang boten jangkep, nyerupai huruf C. Pérangan huruf ingkang boten jangkep punika ngarah ing [[posterior]] lan dipunisi déning otot cincin. Ing panggènan trakea nyabang, wonten satunggal sudut ing antawis bronkus primer tengen saha kiwa ingkang dipuntepang dados ''Karina''. Trakea dipunlapisi déning ''Epitelium Kolumna pseudostratum bersilium''.<ref>[http://zulrose.tripod.com/respiratory/id8.html Respiratory] (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)</ref>
352.737

besutan