Ikatan Kovalen: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: gadahi → gadhah (5)
(→‎Pangèrtosan Ikatan Kovalèn: éjaan, replaced: sagéd → saged (2), badhè → badhé)
(éjaan, replaced: gadahi → gadhah (5))
'''Ikatan Kovalèn'''
== Pangèrtosan Ikatan Kovalèn ==
Ikatan kovalèn utawi ''Covalent bond'' inggih punika ginaakén sami sepasang Èlèktron [[valensi]] kaliyan kalih [[atom]]. Saben [[atom]] hidrogen gadahigadhah kalih [[elektron]].<ref name"buku1"<<id>>Campbell,Neila A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:40)</ref>
Ikatan kovalèn inggih punika ikatan ing antawisipun [[atom]] adédasar ginaakén [[Èlèktron]] kanti sarég-saréng. Umumipun kédadosan ing antawisipun atom-atom énon logam kaliyan atom non logam. Ikatan kovalèn ménéika kabentuk ing antawisipun atom-atom ingkang sami-sami badhé nangkap [[Èlèktron]]. Gégayutan antawisipun atom-atom ngélampahi ikatan kovalèn dipunsébat [[Molèkul]], molèkul punika arupi molèkul unsur, tuladhanipun [[C12]], [[O2]], [[P4]] saha molèkul sényawa tuladhanipun : [[HCL]], [[CO2]], [[CCH4]].
Ikatan kovalen dipunbentenaken dados :
2. Ikatan kovalèn rangkép kalih, iggih punika ikatan kaliyan kalih pasangan [[Èlèktron]] gadahanipun sami-sami. Tuladhanipun : ikatan antawis atom [[O]] (non logam) ikatan punika ngèlibataken kalih pasangan Èlèktron ingkang dipunginaakén kanthi sami-sami, tuladhanipun sényawa ikatan kovalèn rangkèp kalih inggih punika [[O2]] saha [[CO2]].
3. Ikatan kovalen rangkèp tiga, inggih punika ikatan kaliyan tiga pasangan [[Èlèktron]] gadahan sami-sami.
4. Ikatan kovalèn kordinasi inggih punika, ikatan kovalèn ing pundi èlèktron-èlèktron ing pasangan èlèktron dipunginaakén sami-sami asalipun saking salah satunggaling atom ingkang kaikét. Ikatan kovalèn punika namung saged kabéntuk manawi salah satunggaling atom gadahigadhah pasangan [[elektron]] bébas [[PEB]] ikatan kovalen [[kordinasi]].<ref>http://rahmikimia.wordpress.com/kimia-kelas-x/3-ikatan-kimia-2/b-ikatan-kovalen/</ref>(dipununduh tanggal 9 Oktober 2012)
Ikatan kovalèn saged kédadosan amérgi wonten ingkang ginaakèn [[èlèktron]] kanti sami-sami. Ménawi ikatan kovalèn kédadosan, mila kalih atom punika ingkang gégayutan katarik kaliyan pasangan [[Èlèktron]] ingkang sami. Molèkul hidrogén [[H2]] punika tuladha saking ikatan kovalèn.
Sabén atom [[Hidrogén]] gadahigadhah satunggal [[Èlèktron]] saha kanggé gayuh [[konfigurasi oktét]] ingkang stabil kadasta unsur golongan [[gas mulia]] mila sabén atom [[hidrogén]] bétahakèn tambahan satunggal [[Èlèktron]]. Tambahan satunggal [[Èlèktron]] kanggé sabén atom [[hidrogèn]] mbotén wonten kaliyan prosès sérah trima [[Èlèktron]] améérgi keelektronegatifan ingkang sami. Pramila konfigurasi oktèt ingkang stabil saged gayuh kaliyan ngginakaken [[Èlèktron]] kanthi sami.
== Pembentukan Ikatan Kovalèn ==
Ikatan kovalèn biasanipun kédadosan antawis unsur non logam inggih punika antawis unsur ingkang gadahigadhah keelektronegatifan ingkang rèlatif agéng. Ikatan kovalèn ugi kabentuk amergi prosès serah trima elektron ingkang manawi boten kadadosan. Hidrogrn klorida punika tuladha damelipun ikatan kovalen saking atom hidrogen saha atom [[klorin]]. Hidrogen lan klorida kagolong unsur non logam. Konfigurasi elektron atom hidrogen saha atom klorin inggih punika :
H : 1
Cl : 2 8 7
== Bagiane Ikatan Kovalen ==
1. Ikatan Kovalen Polar
Atom-atom pembentukanipun gadahigadhah daya tarik ingkang boten sami kaliyan pasangan elektron. Punika kadadosan amergi bènten keelektronegatifan kalih atomipun, elektron ingkang gegayutan badhé geser ing arah atom langkung elektronegatif nyebapaken kadadosan pamisahan kutub [[positif]] lan [[negatif]].
2. Ikatan kovalen Non Polar
Titik momotan negatif [[elektron]] ingkang persakutuan berhimpit, pramila ing molekul pambentukanipun boten kadadosan momen dipol. Tuladhanipun : senyawa [[CO2]], [[O2]], [[Br2]].<ref>http://bebas.vlsm.org/v12/sponsor/Sponsor-Pendamping/Praweda/Kimia/0235a%20Kim%202-12e.htm</ref>(dipununduh Tanggal 9 Oktober 2012).
352.737

besutan