Pembuluh Darah: Béda antara owahan

6 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: pérangan saking → péranganing (2), tuladhane → tuladhané (2), gadahi → gadhah (4)
(éjaan, replaced: cairan → cuwèran (2), cepet → rikat (2), kaperang → kapérang (6), ngelampahi → nglampahi (6), secara → kanthi (2), sanesipun → sanèsipun (2))
(éjaan, replaced: pérangan saking → péranganing (2), tuladhane → tuladhané (2), gadahi → gadhah (4))
[[Gambar:Thoracic aorta.jpg|right|thumb|200px|Vasos sanguíneos del corazón.]]
[[Gambar:Arteriessystem.png|200px|right|framed|Sistem arteri]]
'''Pembuluh darah''' inggih punika pérangan sakingpéranganing sistém sirkulasi lan fungsi ngalir gétih ing sédaya salira. Jénis-jénis ingkang wigati, [[artèri]] lan [[vèna]], ugi dipunsébat amargi sédaya punika mbéta gétih médhal utawi mlébét ing jantung. Merdamel pembuluh gétih bantu jantung kanggé ngèdarakén sèl darah abrit utawi [[eritrosit]] ing sédaya salira. Lan ngèdarakén sari panganan, oksigèn lan mbéta médal karbon dioksida. Fungsi pembuluh darah artèri inggih punika ngèdarakén gétih saking jantung ing sédaya salira, ananging fungsi pembuluh darah vèna ingggih punika ngalirakén gétih saking jantung ing sédaya salira.<ref name=Internet1>[http://obatalami-plus.com/search/pengertian-denyut-nadi-manusia Pengertian Denyut Nadi Manusia] (dipununduh Tanggal 27 Oktober 2012)</ref>
== Fungsi Pembuluh darah Arteri lan Vena saha Kapiler ==
[[Gambar:Microvessel.jpg|thumb|Blood vessel with an erythrocyte (red blood cell, E) within its lumen, endothelial cells forming its ''tunica intima'' (inner layer), and pericytes forming its ''tunica adventitia'' (outer layer)]]
# Pembuluh Darah Arteri (Pembuluh Nadi)
Pembuluh darah Arteri dipunsebat ugi kaliyan pembuluh nadi. Pembuluh jinis punika inggih punika pembuluh darah ingkang asalipun saking bilik jantung ingkang gadahigadhah dinding kandel lan kaku. Pembuluh darah arteri kapérang saking kalih jinis inggoh punika [[aorta]] lan [[pembuluh pulmonalis]]. Pembuluh aorta punika pembuluh arteri ingkang dateng saking bilik jantung ing sisih kiwa lan gadahigadhah tugas ngangkat oksigen kanggé ngedaraken ing sadaya salira. Sakwalike pembuluh pulmonalis punika pembuluh arteri ingkang asalipun saking bilik tengen. Pembuluh polmonalis fungsinipun mbeta getih ingkang sampun terkontaminasi kaliyan sadaya salira pinuju ing peru-paru.
# Pembuluh darah Vena (Pembuluh Balik)
Pembuluh darah vena dipuntepang kaliyan asma pembuluh balik. Pembulug darah inggih punika inggih punika jinis pembuluh darah ingkang nuju serambi jantung igkang asifat tipis lan cekap elastis. Sami kaliyan pembuluh arteri, pembuluh vena kapérang saking kalih pérangan, inggih punika pembuluh darah vena kava anteriod lan pembuluh darah vena kava pulmonalis. Pembuluh darah vena kava anterior inggih punika pembuluh darah bilik ingkang asalipun saking pérangan inggil salira.
# Sesak nafas, gejala punika saged dipuntemuaken ing gagal jantung, punika sebap mlebete cuwèran ing rongga udara ing paru-paru [[Kongesti pulmoner]] utawi [[edema pulmoner]]. Ing stadium miwit saking gagal jantung, penderita ngeraosaken sesak nafas namung ing aktivitas fisik.
Kelelahan lan Kepenatan, inggih punika manawi jantung boten efektif anggene ngompo, mila aliran getih ing otot selami nglampahi aktivitas manawi kirang, nyebapaken penderita ngeraos lemes lan kesel. Gejala punika asring asifat enteng, kanggé ngatasi penderita biasanipun ngurangi aktivitas kanthi tahap.
# Palpitasi (jantung debar-debar), biasanipun tiyang ingkang boten mertelaake denyut [[jantung]], ananging ing kahanan katamtu (tuladhanetuladhané manawi ingkang séhat nglampahi [[ulah raga]] abot utawi nglampahi hal ingkang dramatis), punika saged ngeraosaken denyut jantung. Jantung punika saged denyut kuat utawi rikat utawi boten teratur.
# Ngelu lan pingsan, amergi penurunan aliran getih, denyut utawa irama jantung ingkang abnormal utawi amergi kemampuan ngompo ingkang ala, saged nyebapaken ngelu lan pingsan. Gejala punika saged dipunsebap kaliyan penyakit [[polo]] utawi [[saraf balung wingking]] utawi saged tanpa sebap ingkang serius.<ref name="internet1"/>
Pembuluh darah inggih punika pérangan sakingpéranganing sistem sirkulasi lan fungsi ngalir getih ing sadaya salira. Jinis-jinis ingkang wigati, [[erteri]] lan [[vena]], ugi dipunsebat amargi sadaya punika mbeta getih medhal utawi mlebet ing jantung. Merdamel pembuluh getih bantu jantung kanggé ngedaraken sel darah abrit utawi [[eritrosit]] ing sadaya salira. Lan ngedaraken sari panganan, oksigen lan mbeta medal karbon dioksida. Fungsi pembuluh darah arteri inggih punika ngedaraken getih saking jantung ing sadaya salira, ananging fungsi pembuluh darag vena ingggih punika ngaliraken getih saking jantung ing sadaya salira.<ref name="internet1"/>
== Fungsi Pembuluh darah Arteri lan Vena saha Kapiler ==
# Pembuluh Darah Arteri (Pembuluh Nadi)
Pembuluh darah Arteri dipunsebat ugi kaliyan pembuluh nadi. Pembuluh jinis punika inggih punika pembuluh darah ingkang asalipun saking bilik jantung ingkang gadahigadhah dinding kandel lan kaku. Pembuluh darah arteri kapérang saking kalih jinis inggoh punika [[aorta]] lan [[pembuluh pulmonalis]]. Pembuluh aorta punika pembuluh arteri ingkang dateng saking bilik jantung ing sisih kiwa lan gadahigadhah tugas ngangkat oksigen kanggé ngedaraken ing sadaya salira. Sakwalike pembuluh pulmonalis punika pembuluh arteri ingkang asalipun saking bilik tengen. Pembuluh polmonalis fungsinipun mbeta getih ingkang sampun terkontaminasi kaliyan sadaya salira pinuju ing peru-paru.
# Pembuluh darah Vena (Pembuluh Balik)
Pembuluh darah vena dipuntepang kaliyan asma pembuluh balik. Pembulug darah inggih punika inggih punika jinis pembuluh darah ingkang nuju serambi jantung igkang asifat tipis lan cekap elastis. Sami kaliyan pembuluh arteri, pembuluh vena kapérang saking kalih pérangan, inggih punika pembuluh darah vena kava anteriod lan pembuluh darah vena kava pulmonalis. Pembuluh darah vena kava anterior inggih punika pembuluh darah bilik ingkang asalipun saking pérangan inggil salira.
# Sesak nafas, gejala punika saged dipuntemuaken ing gagal jantung, punika sebap mlebete cuwèran ing rongga udara ing paru-paru [[Kongesti pulmoner]] utawi [[edema pulmoner]]. Ing stadium miwit saking gagal jantung, penderita ngeraosaken sesak nafas namung ing aktivitas fisik.
Kelelahan lan Kepenatan, inggih punika manawi jantung boten efektif anggene ngompo, mila aliran getih ing otot selami nglampahi aktivitas manawi kirang, nyebapaken penderita ngeraos lemes lan kesel. Gejala punika asring asifat enteng, kanggé ngatasi penderita biasanipun ngurangi aktivitas kanthi tahap.
# Palpitasi (jantung debar-debar), biasanipun tiyang ingkang boten mertelaake denyut jantung, ananging ing kahanan katamtu (tuladhanetuladhané manawi ingkang séhat nglampahi ulah raga abot utawi nglampahi hal ingkang dramatis), punika saged ngeraosaken denyut jantung. Jantung punika saged denyut kuat utawi rikat utawi boten teratur.
# Ngelu lan pingsan, amergi penurunan aliran getih, denyut utawa irama jantung ingkang abnormal utawi amergi kemampuan ngompo ingkang ala, saged nyebapaken ngelu lan pingsan. Gejala punika saged dipunsebap kaliyan penyakit [[polo]] utawi [[saraf balung wingking]] utawi saged tanpa sebap ingkang serius.<ref name="internet1"/>
 
348.872

besutan