Jago: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: Dene → Déné, gedhe → gedhé, nduwèni → duwé (2), sifat → sipat, umume → racaké
(→‎top: éjaan, replaced: kayata → kaya ta)
(→‎top: éjaan, replaced: Dene → Déné, gedhe → gedhé, nduwèni → duwé (2), sifat → sipat, umume → racaké)
[[Gambar:Fighting cock Philippines.jpg|250px|thumb|Jago kang lagi [[kluruk]]]]
'''Pitik jago''' ya iku sebutan kanggo [[pitik]] (''Gallus gallus'') diwasa kang lanang. DeneDéné pitik wadon diarani [[babon]].
 
Pitik jago nduwèniduwé awak kang bedha lan ora tinemu ing pitik babon utawa [[kuthuk]]. Ciri iku mau ana nalika pitik lanang wis diwasa, kaya ta :
* [[Jengger]] kang luwih dawa/gedhegedhé tinimbang babon
* Nduwéni [[lancur]], ya iku wulu buntut kang dawa
* Nduwéni [[jalu]], ya iku perangan lancip kaya [[balung]] utawa [[kuku]] kang thukul ing sikil
* Bisa [[kluruk]]
 
Jago nduwèniduwé sifatsipat [[poligami]], ya iku lanang siji kang bisa ngayahi pira-pira babon, nanging ora bisa [[angkrem]]. Nalikane awan, umumeracaké pitik jago methangkring ana ing papan kang dhuwur sacerake papanbabon padha angkrem, ngawasake sakiwa tengene lan bakal ngetokake suwara pratandha manawa ana bebaya.
 
[[Kategori:Pitik]]
352.737

besutan