Orgasme: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: macem-macem → warna-warna, téori → téyori (2), umumé → lumrahé
c (+ kat kanggo dipriksa using AWB)
(→‎top: éjaan, replaced: macem-macem → warna-warna, téori → téyori (2), umumé → lumrahé)
'''Orgasme''' (saka tembung basa Yunani ὀργασμός ''orgasmos'' sing tegesé "kabagyan, abuh"; uga '''klimaksing sèks''') ya iku uculing kabagyan sèksual sing katumpuk sing ujug-ujug nalika siklus réspon sèksual, sing ngasilaké ing kontraksi otot sing ritmis ing panggul sing dadi ciri khas kanggo kepénaking sèks.<ref name="M&J2">{{Cite book|publisher=Little, Brown|isbn=0-316-54987-8|page=366|last1=Masters|first1=William H.|first2=Virginia E.|last2=Johnson|author3=Reproductive Biology Research Foundation (U.S.)|title=Human Sexual Response|year=1966}}</ref><ref name="Rosenthal2">See [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT153 133–135] for orgasm information, and [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT96#v=onepage&q&f=false page 76] for G-spot and vaginal nerve ending information. {{cite book|first=Martha|last=Rosenthal|title=Human Sexuality: From Cells to Society|publisher=[[Cengage Learning]]|year=2012|isbn=0618755713}}</ref><ref name="health.discovery.com2">{{cite web|title=Orgasm|publisher=Health.discovery.com|accessdate=21 April 2010|url=http://science.howstuffworks.com/life/human-biology/orgasm.htm}}</ref> Iki dialami déning wong lanang lan wong wadhon, orgasme iku dikuwasani déning sistem saraf otonomis utawa sistem saraf paksa. Orgasme iku asringé dikaitaké karo tumindak-tumindak kepaksa, kalebu kejèling otot ing sawenèh area ing awak manungsa, sènsasi euforia sing umum lan, asringé, owahing awak lan vokalisasi.<ref name="Rosenthal">See [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT153 133–135] for orgasm information, and [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT96#v=onepage&q&f=false page 76] for G-spot and vaginal nerve ending information.</ref> Période sawisé orgasmé (uga dimudhengi minangka période refractori) ya iku kerepé sawiji pengalaman sing nglegakaké uwong, digaètaké karo uculing neurohormones oxytosin lan prolaktin uga endorphins (utawa "morphine éndogén").<ref>{{Cite journal|vauthors=Exton MS, Krüger TH, Koch M|title=Coitus-induced orgasm stimulates prolactin secretion in healthy subjects|journal=Psychoneuroendocrinology|volume=26|issue=3|pages=287–94|date=April 2001|pmid=11166491|doi=10.1016/S0306-4530(00)00053-6|display-authors=etal}}</ref>
 
Orgasmé manungsa lumrahé diasilaké saka timulasi sèks fisik ing penis kanggo wong lanan (umumélumrahé mbarengi éjakulasi), lan ing clitoris kanggo wong wedhok.<ref name="Rosenthal"/><ref name="Weiten3">{{cite book|title=Psychology Applied to Modern Life: Adjustment in the 21st Century|isbn=1-111-18663-4|publisher=Cengage Learning|year=2011|page=386|accessdate=5 January 2012|url=https://books.google.com/?id=CGu96TeAZo0C&pg=PT423&dq=#v=onepage&q=false|author1=Wayne Weiten|author2=Dana S. Dunn|author3=Elizabeth Yost Hammer}}</ref><ref name="O'Connell3">{{Cite journal|author=O'Connell HE, Sanjeevan KV, Hutson JM|title=Anatomy of the clitoris|journal=The Journal of Urology|volume=174|issue=4 Pt 1|pages=1189–95|date=October 2005|pmid=16145367|layurl=http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/5013866.stm Time for rethink on the clitoris -|laysource=[[BBC News]]|laydate=11 June 2006|doi=10.1097/01.ju.0000173639.38898.cd|last2=Sanjeevan|last3=Hutson}}</ref> Stimulasi sèks bisa dilakukaké dhéwé-dhéwé (kanthi masturbasi) utawa kanthi karo partner sèks (penetratif sèks, non-penetratif sèks, utawa skagiyatan sèksual liyané).
 
Èfèk-èfèk kaséhatan sing ngepungi orgasmé manungsa iku macemwarna-macemwarna. Ana akèh réspon-réspon psikologis kagiyatan sèksual, kalebu sawiji kahanan lega sing kagawé déning prolaktin, uga owah-owah ing jero [[sistem saraf pusat]] kaya ta a temporary mudhing kagiyatan [[Métabolisme|metabolik]] sing sedéla ing perangan gedhéné cerebral cortex kamangka ora ana owahan utawa mundhaké kagiyatan metabolik ing area-area limbik (i.e., "ngewatesi") ing jero utek manungsa.<ref name="Georgiadis"><cite class="citation journal">Georgiadis JR, Reinders AA, Paans AM, Renken R, Kortekaas R; Reinders; Paans; Renken; Kortekaas (October 2009). </cite></ref> Uga ana akèh dhisfungsi sèksual, kaya ta anorgasmia. Èfèk iku mau njalari panemu-panemu kultural marang orgasme, kaya ta kapitayan tmenawa orgasme lan kerep orané utawa konsistèn opo orané penting utawa ora ana sangkut pauté kanggo maremé wong ing sawiji ubungan sèksualé,<ref name="Kinsey Institute2">{{cite web|title=Frequently Asked Sexuality Questions to the Kinsey Institute: Orgasm|publisher=iub.edu/~kinsey/resources|accessdate=3 January 2012|url=http://www.iub.edu/~kinsey/resources/FAQ.html#orgasm}}</ref> lan téoritéyori-téoritéyori bab fungsi-fungsi biologis lan evolutionèré orgasme.<ref name="Geoffrey Miller2">{{cite book|author=[[Geoffrey Miller (psychologist)|Geoffrey Miller]]|title=The Mating Mind: How Sexual Choice Shaped the Evolution of Human Nature|publisher=[[Random House|Random House Digital]]|year=2011|pages=238–239|accessdate=27 August 2012|isbn=0307813746|url=https://books.google.com/?id=QG-8PbZb4csC&pg=PA238&lpg=PA238&dq=The+human+clitoris+shows+no+apparent+signs+of+having+evolved+directly+through+male+mate+choice.#v=onepage&q=The%20human%20clitoris%20shows%20no%20apparent%20signs%20of%20having%20evolved%20directly%20through%20male%20mate%20choice.&f=false}}</ref><ref name="Wallen K, Lloyd EA2">{{cite journal|title=Female sexual arousal: genital anatomy and orgasm in intercourse|journal=Hormones and Behavior|date=May 2011|pmid=21195073|pmc=3894744|doi=10.1016/j.yhbeh.2010.12.004|volume=59|issue=5|pages=780–92|author=Wallen K, Lloyd EA.|last2=Lloyd}}</ref>
 
Orgasme ing kéwan uwis disinaoni kanthi ora pati signifikan tinimbangé orgasmené manungsa, ananging panlitèn bab subyèk iki mau isih tetep ana.
352.737

besutan