Pasarékatan Bangsa-Bangsa: Béda antara owahan

→‎top: éjaan, replaced: mirip → mirib
(→‎Sajarah: éjaan, replaced: sacara → kanthi)
(→‎top: éjaan, replaced: mirip → mirib)
'''Pasarékatan Bangsa-Bangsa''' utawi kasingkat '''PBB''' ([[basa Inggris]]: '''United Nations''' utawi kasingkat '''UN''') punika setunggaling organisasi internasional ingkang anggotanipun méh sadaya [[Anggota PBB|nagari]] ing [[bumi|donya]]. Lembaga punika kabentuk kanggé maringi fasilitas ing hukum internasional, pangamanan internasional, lembaga ékonomi, lan pangayoman sosial.
 
Perserikatan Bangsa-bangsa dipunadegaken ing [[San Francisco]] tanggal [[24 Oktober]] [[1945]] sasampunipun [[Konferensi Dumbarton Oaks]] ing [[Washington, DC]], nanging [[Sidang Umum PBB|Sidang Umum]] ingkang kapisan - dipunrawuhi wakil saking 51 nagari - nembé lumampah tanggal [[10 Januari]] [[1946]] (ing [[Church House]], [[London]]). Saking taun [[1919]] dumugi taun [[1946]], wonten satunggal organisasi ingkang miripmirib, naminipun [[Liga Bangsa-Bangsa]], ingkang saged kaanggep dados pendhahulunipun PBB.
 
Kawit kaadegaken ing San Francisco tanggal [[24 Oktober]] [[1945]] sakedhikipun 192 nagari dados [[anggota PBB]]. Sedaya nagari ingkang kagabung ing wadhah PBB nelakaken independensinipun piyambak-piyambak, kejawi [[Vatikan]] lan [[Takhta Suci]] sarta [[Républik Cina]] ([[Taiwan]]) ingkang kagabung ing lebet wewengkon [[Tiongkok]] taun [[1971]].
348.872

besutan