Hendrik Antoon Lorentz: Béda antara owahan

→‎top: éjaan, replaced: Nobèl → Nobel (3)
(→‎top: éjaan, replaced: muatan → momotan)
(→‎top: éjaan, replaced: Nobèl → Nobel (3))
 
| doctoral_students = [[Geertruida de Haas-Lorentz|Geertruida L. de Haas-Lorentz]]<br />[[Adriaan Fokker]]<br />[[Leonard Ornstein]]
| known_for = [[Radiasi elektromagnetik|Téyori radiasi EM]]
| prizes = [[Gambar:Nobel prize winner.svg|20px]] Panghargyan NobèlNobel sajeroning Fisika (1902)
| religion =
| footnotes =
}}
'''Hendrik Antoon Lorentz''' ([[1853]]-[[1928]]) ya iku [[fisikawan]] [[Walanda]] kang bisa menangaké [[Penghargaan NobèlNobel ana ing babagan Fisika]] bebarengan karo [[Pieter Zeeman]] nalika taun [[1902]].<ref name="internet1">[http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1902/lorentz-bio.html obelprize.org]</ref>
Dilairaké ing Kutha [[Arnhem]], Walanda.<ref name="internet1"/> Dhèwèké sinau ana ing [[Universitas Leiden]].<ref name="internet1"/> Nalika umur 19 [[taun]] dhèwèké banjur bali menyang Arnhem lan mulang ana ing sawijining [[SMA]].<ref name="internet1"/> Disambi mulang dhèwèké nyambi karo nyiapaké [[tesis]] doktoral kang ngambaké téyori [[James Clerk Maxwell]] ngenani babagan [[elektromagnet]] kang isiné rincian saka [[pemantulan cahya|pemantulan]] lan [[pembiasan cahya]].<ref name="internet1"/> Nalika taun [[1878]] dhèwèké dadi [[guru besar]] babagan [[fisika teoretis]] ana ing [[Leiden]] kang dadi panggon makarya pisanané.<ref name="internet1"/> Antoon manggon ing Arnhem suwéné 34 taun, banjur sawisé iku pindah menyang [[Haarlem]].<ref name="internet1"/>
Lorentz nerusaké pakaryané kanggo nggawé luwih prasaja [[téyori Maxwell]] lan nepungaké gagasan yèn [[medan elektromagnetik]] ditimbulaké déning momotan listrik ana ing tingkat [[atom]].<ref name="internet1"/> Nalika taun [[1896]], salah siji [[mahasiswa]]né kang jenengé [[Pieter Zeeman]] nemu yèn garis spéektral atom ana ing [[medan magnet]] kapecah dadi komponèn kang [[frekuensi]]né rada béda.<ref name="internet2">[http://www.historyofscience.nl/author.cfm?RecordId=5 ''Hendrik Antoon Lorentz 1853 – 1928'']</ref> Perkara mau mbeneraké pakaryan Lorentz, mula saka iku wong sakloron banjur dianugrahi [[Bebungah NobèlNobel]] nalika taun 1902.<ref name="internet2"/> Taun [[1895]], Lorentz èntuk saprangkat persamaan kang ntransformasèkaké kwantitas [[elektromagnetik]] saka sawijining kerangka acuan marang kerangka acuan liyané kang gerak rélatif marang kang pisanan.<ref name="internet2"/> Wigatiné panemon iku nembé disadari 10 taun sawisé nalika [[Albert Einstein]] nyatakaké téyori [[relativitas mirunggan]].<ref name="internet2"/> Lorentz (lan fisikawan [[Irlandia]] [[G.F. Fitzgerald]] kanthi independen) ngusulaké yèn kasil négatif [[eksperimen Michelson-Morley]] bisa dipahami.<ref name="internet2"/>
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan