Kondensator: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Satuan → Ékan, satuan → ékan (2), perak → pérak (2)
(→‎Jinis kondensator: éjaan, replaced: dipunbagi → dipunpérang)
(éjaan, replaced: Satuan → Ékan, satuan → ékan (2), perak → pérak (2))
{{rapèkaké}}
'''Kondensator''' utawi asring dipunsebat minangka '''kapasitor''' inggih punika satunggaling piranti ingkang saged [[penyimpanan|nyimpen]] [[ènergi]] ing salebeting [[medan listrik]], kanthi cara ngempalaken ingkang boten seimbang internal saking [[momotan listrik]]. Kondensator gadhah satuanékan ingkang dipunsebat [[Farad]] saking nami [[Michael Faraday]]. Kondensator ugi dipuntepang minangka "kapasitor", nanging tembung "kondensator" taksih dipun-ginakaken ngantos sapunika<ref name="internet 1">[http://www.beteve.com/detail-1-16.html Kondensator] (dipununduh 21/10/2012)</ref>. Ingkang pisanan dipunsebat déning [[Alessandro Volta]] minangka ilmuwan [[Italia]] ing taun [[1782]] (dari basa Itali ''condensatore''), gegayutan kaliyan kemampuan piranti kanggé nyimpen satunggaling momotan listrik ingkang inggil kabandhingake komponèn sanèsipun. Kathah saking basa lan nagara ingkang boten ngginakaken [[basa Inggris]] taksih ngacu saking tetembungan basa Italia "condensatore", [[basa Perancis]] ''condensateur'', [[Indonesia]] lan [[Jerman]] ''Kondensator'' utawi [[Spanyol]] ''Condensador''.
 
* Kondensator gadhah kalih samparan lan kalih kutub inggih punika [[positif]] lan [[negatif]] sarta gadhah cuwèran [[elektrolit]] lan biasanipun wujudipun tabung.
 
== Kapasitansi ==
SatuanÉkan saking kapasitansi kondensator inggih punika [[Farad]] (''F''). Nanging Farad inggih punika satuanékan ingkang langkung ageng, pramila dipun-ginakaken:
* Pikofarad (<math>pF</math>) = <math>1\times10^{-12}\,F</math>
* Nanofarad (<math>nF</math>) = <math>1\times10^{-9}\,F</math>
|50.000
|-
!Mika perakpérak
|6
|-
| lumayan
|-
! [[Mika perakpérak]]
| 5 pF - 10 nF
| ± 0,5%
350.349

besutan