Kanker: Béda antara owahan

49 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: nyebabaken → njalari (16), ( → (
(éjaan, replaced: penting → wigati, penyakit → lelara)
(éjaan, replaced: nyebabaken → njalari (16), ( → ()
{{rapèkaké}}
[[Gambar:Tumor Mesothelioma2 legend.jpg|thumb|right|Kanker katingal saking CT scan]]
'''Puru ayal''' utawi '''kanker''' utawi [[neoplasma]] ganas inggih punika [[lelara]] kang dipuntengeri kanthi kasanèsan [[siklus sel]] khas kang nyebabakennjalari kamampuan [[sél]] kanggé:
* gesang boten terkendali(pembelahan sel ngelangkungi wates normal)
* nyerang [[jaringan (biologi)|jaringan biologis]] wonten ing caketipun.
Kanker dipunsebabaken saking pinten-pinten faktor, inggih punika:
=== Faktor keturunan ===
Faktor genetik nyebabakennjalari pinten-pinten kulawarga kagungan risiko langkung inggil kanggé ngalami kanker manawi dipunjejeraken kaliyan kulawarga sanésipun. Mliginipun kanker ingkang bektaan genetik inggih punika, [[kanker payudara]], [[kanker indung telur]], [[kanker kulit]] saha [[kanker usus besar]].
=== Faktor Lingkungan ===
* Ngrokok sigaret saged ningkataken risiko kadadosan [[kanker paru-paru]],[[kanker mulut]], [[kanker laring]] (pita suara), saha [[kandung kemih]].
=== Faktor panganan ingkang ngewrat bahan kimia ===
panganan ugi saged dados faktor wigati ing kaknker, kautama [[kanker pencernaan]].
Tuladha panganan ingkang saged nyebabakennjalari kanker inggih punika:
* panganan kang dipunasap utawi dipunasemaken (awujud acar), ningkataken kadadosanipun [[kanker lambung]].
* jat warna pakéan.
* panganan (manis,tepung) kang dipunproses kanthi langkung.
=== Virus ===
Virus kang dipuncurigani nyebabakennjalari kanker, inggih punika:
* Virus Papilloma nyebabakennjalari kutil piranti kelamin(genitalis), minangka salah satunggaling jalaran kanker leher rahim wonten ing tiyang éstri.
* Virus Sitomegalo nyebabakennjalari Sarkoma Kaposi (kanker sistem pembuluh darah kang dipuntengeri lesi kulit warnanipun [[abrit]]).
* Virus Hepatitis B nyebabakennjalari [[kanker hati]].
* Virus Epstein - Bar(ing [[Afrika]]) nyebabakennjalari Limfoma Burkitt, ing [[Cina]] virus punika nyebabakennjalari [[kanker hidung]] saha [[kanker tenggorokan]].
* Virus Retro wonten ing manungsa mliginipun virus HIV nyebabakennjalari limfoma saha kanker darah sanésipun.
=== Infeksi ===
* Parasit Schistosoma (bilharzia) nyebabakennjalari [[kanker kandung kemih]] amargi kadadosan iritasi wonten ing kandung kemih.
* Parasit [[Fasciolopsis Buskii]] ing keong tetanduran ( Panalitening [[Dr. Hulda Clark]] ing [[Canada]]
* Infeksi déning Clonorchis nyebabakennjalari [[kanker pankreas]] saha saluran empedu.
* Helicobacter Pylori punika bakteri kang nyebabakennjalari kanker lambung.
=== Faktor perilaku ===
* ngrokok, ngonsumsi panganan kang kathah [[lemak]], ombénan alkohol ugi minangka faktor perilaku.
* perilaku sèksual inggih punika nglakokaken gayutan intim ing usia dini saha gantos-gantos pasangan.
=== Gangguan kaseimbangan hormonal ===
Hormon estrogen fungsinipun ngrangsang gesanganing [[sel]] kang cenderung nyebabakennjalari kanker, progesteron nglindungi pagesanganing sel kang langkung, biyasanipun nyebabakennjalari risiko kanker payudara, kanker leher rahim, kanker rahim saha kanker prostat saha buah zakar ing tiyang jaler.
=== Faktor kejiwaan, emosional ===
Stres, nyebabakennjalari ganggguan kaseimbangan seluler sarira.
=== Radikal bébas ===
Radikal bébas inggih punika atom, gugus atom, utawi molekul ingkang kagungan electron bébas kang boten pasangan ing bundheran sekitaripun.<ref name="internet 3">[http://www.cancerhelps.com/penyebab-kanker.htm Panyebab Kanker] (dipununduh 01 November 2012)</ref>
352.737

besutan