Cello: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: ka- → angka (2)
(→‎top: éjaan, replaced: mirip → mirib)
(éjaan, replaced: ka- → angka (2))
Cello asring dikaitke karo [[musik]] klasik [[Éropah]]. Piranti iki dadi péranganing orkestra dan menehi suwara kbas ing ''kuwartet'' gesek, lan dadi péranganing kelompok musik kamar. Piranti musik iki kurang pas ing musik pop, nanging asring ana ing rekaman pop, lan rock.
 
Cello gawéane kang aling misuwur iku gawéane ''J. S. Bach Unaccompanied Suites for Cello'', kang biyasane dikenal minangka ''Bach Cello Suites''. Salah siji tuladha lagu jaman klasik karangane ''Haydn Cello Concerto #1 in C major''. Repertoar standar jaman romanti kagolong ''Cello Concerto in B minor'' déning [[Antonín Dvořák]], ''Cello Concerto in E minor'' déning [[Elgar]], lan loro sonata déning [[Brahms]]. Komposisi-komposisi moderen saka wiwitane abad ka-angka 20 kagolong sonata-sonata cello tanpa iringan déning [[Paul Hindemith]] (opus 25) lan [[Zoltán Kodály]] (opus 8). Rekaman-rekaman ing jero ''genre Avant Garde'' wis nguripake manèh kaluwesan piranti musik. Tuladhané ya iku ''Night of the Four Moons'' déning [[George Crumb]].
== Wujudé ==
Ukuran cello luwih gedhé tinimbang piyul, nangingluwih cilik tinimbang [[bas]]. Kaya kulawargane piyul, cello duwé senar papat. Senar-senare dipaske saka nadadhuwur ning cendhek, A, D, G, lan C (A3, D3, G2, lan C2 ing notasi tala kang ilmiyah. Piranti iki kaya viola, nanging nadhane luwih cendhak, lan seperlima oktaf luwih cendhak tinimbang piyul. Piranti iki digunakaké kanthi cara didekake ing antarané sikile pemusik kang lungguh, lan didekake ing ''endipin''.
 
== Ukuran ==
Cello kang ukurane standar diarani ukuran pas. Nanging ana uga cello kang ukurane luwih cilik saka 7/8 lan 3/4 nganti 1/16. Cello kang ukurane luwih cilik iku padha karo cello kang standar, wujud, nada, lan carane nggunakake, sing bedake mung ukurane kang luwih cilik. Cello kanthi ukuran 1/2 iku asline ora 1/2 saka ukuran standar, nanging mung luwih cilik sithik. Cello kang paling disenengi déning para cellis iku cello kang ukurane 7/8. Cello kang digawé ing abad ka-angka 17 lan 18 (mis. Stradivarius lan Guarneri) iku luwih cilik sithik tinimbang cello sing saiki dianggep ukurqan standar.
 
[[Kategori:Musik]]
352.737

besutan