Madrid: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
→‎Abad pertengahan: éjaan, replaced: ka- → angka (2)
(éjaan, replaced: bagéan → pérangan, paling gedhé → gedhé dhéwé (2), sacara → kanthi)
(→‎Abad pertengahan: éjaan, replaced: ka- → angka (2))
===Abad pertengahan===
-->
Sanadyan Madrid wis dipanggoni wiwit jaman prasajarah,<ref>http://elmadridmedieval.jmcastellanos.com/ Madrid jaman praseajarah (Basa Spanyol)</ref> ing jaman [[Romawi]] tlatah iki didarbèni déning [[diosis]] [[Complutum]] (saiki Alcalá de Henares), nanging data pisanan kutha iki ana ing [[abad ka-angka 9]], nalika [[Muhammad I saka Córdoba|Muhammad I]] mrintahaké yasa [[pura]] cilik ing panggonan kang saiki madeg [[Palacio Real]]. Sakubengé pura ciliki iki uga diyasa bètèng cilik [[citadel]], al-Mudaina.
Cedhak pura ugu diyasa [[''Manzanares'']], déning wong muslim diarani {{unicode|al-Majrīṭ}} ([[Basa Arab|Arabic]]: المجريط, "sumber banyu"). Saka tembung iki asalé jeneng panggonan iki ''Majerit'', kang sabanjuré owah é dadi ''Madrid''. Bèntèng iki ing taun [[1085]] direbut déning [[Alfonso VI saka Castile]] sajeroning serangané menyang [[Toledo, Spanyol|Toledo]]. Dhèwèké nahbisaké [[masjid]] kang ana dadi [[gréja]] Virgin Almudena (''almudin,'' ing [[garrison|garnisun]] [[granary]]). Ing taun [[1329]], [[''Cortes Generales'']] wiwit digawé ing kutha iki kanggo mènèhi pamrayoga marang [[Alfonso XI saka Castile]]. Kaum [[Yahudi Sephardi]] lan [[Moors]] isih tetep urip ing kutha iki nganti diusir ana ing pungkasan abad ka-angka 15.<ref name="History of Madrid"/>
Sawisé karusuhan lan kobongan, [[Henry III saka Castile]] (1379–1406) yasa manèh kutha iki lan bètèng sajabané témbok kanggo ngamanaké awaké dhéwé ing [[El Pardo]].
<!--
348.872

besutan