Enzim Restriksi: Béda antara owahan

8 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: kasebut → mau (2)
(éjaan, replaced: tuladhane → tuladhané, gadahi → gadhah (4))
(éjaan, replaced: kasebut → mau (2))
[[Gambar:SmaI restriction enzyme recognition site.svg|90px]]
'''Ènzim rèstriksi''' utawi '''èndonuklèasè rèstriksi''' inggih punika [[ènzim]] ingkang motong [[molèkul]] [[DNA]].<ref name="biomed"/> Ènzim punika motong DNA ing rangka [[gula]]-[[fosfat]] tanpa ngerusak basa.<ref name="biomed">http://www.bio-medicine.org/biology-definition/Restriction_enzyme/#External_links</ref> Setiap enzim mempunyai [[sekuens]] pengenalan yang unik pada utas DNA, biasanya sepanjang 4-6 [[pasang basa]].<ref name="Philips">Philips T. 2010. Restriction Enzymes Explained. [terhubung berkala]. http://biotech.about.com/od/proteinengineering/a/restrictenz.htm [4 Nopember 2012].</ref>
Enzim Restriksi inggih punika salah satunggaling [[Endonuklease]] sejenis enzim ingkang nepangi lan motong molekul DNA ingkang dipunanggep asing kaliyan bakteri tuladhané [[genom fag]]. enzim kasebutmau motong [[sekuens]] nukleotida ingkang spesifik (situs restriksi).<ref name="buku1">Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:A-8)</ref>
 
| <center>PuGATCPy{{br}}PyCTAGPu</center>
|}
Sekuen pengenalan utawi asring dipunsebat ugi situs pengenalan punika sekuen DNA ingkang dados panggènan nempele enzim restriksi lan nglampahi pemotongan ing sekuen kasebutmau.<ref name="Pray"/> ndawa sekuen tepangan enzim restriksi bènten-bènten, kadasta enzim [[EcoRI]], [[SacI]], lan [[SstI]] gadah sekuen tepangan ndawanipun enem pasang basa, manawi Notl wolung pasang basa, lan Sau3AI namung sekawan pasang basa.<ref name="Pray"/> katahipun saking enzim restriksi asifat [[palindromik]] (''palindromic'') ing punika sekuen tepangan sami manawi diwaos saking 5’<math>\rightarrow</math>3’ manawi utas inggil utawi utas ngandap.<ref name="Pray"/> Contohnya adalah HindIII dengan situs pengenalan 5’-AAGCTT-3’ (utas atas)/3’-TTCGAA-5’ (utas bawah).<ref name="Pray">Pray LA. 2008. Restriction Enzymes. [terhubung berkala]. http://www.nature.com/scitable/topicpage/Restriction-Enzymes-545 [3 Nopember 2012].</ref>
 
Enzim restriksi ingkang bènten , saged gadhah situs tepangan ingkang sami, tuladhanipun: SacI lan SstI.<ref name="Bowen"/> Ezim ingkang gadhah situs tepangan ingkang sami dipunsebat kaliyan istilah ''[[isoschizomers]]''.<ref name="Bowen"/> ing pinten-pinten kasus, ''isoschizomers'' ugi motong DNA ing panggènan ingknag sami , ananging pinten-pinten boten makaten.<ref name="Bowen"/>
352.737

besutan