Amangkurat IV: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: mbrontak → ngraman, pemberontak → pambrontak (2)
(→‎Kadadosan saking Pangangkatanipun: éjaan, replaced: kerajaan → karajan)
(éjaan, replaced: mbrontak → ngraman, pemberontak → pambrontak (2))
=Kadadosan saking Pangangkatanipun==
 
Pangeran Arya Dipanagara inggih punika putra [[Pakubuwana I]] ingkang lair saking selir. Nalika taun [[1719]] piyambakipun dipunparingi tigas nangkep Arya Jayapuspita, pemberontakpambrontak saking [[Surabaya]] (rayi Adipati Jangrana). Mireng warta sédanpun sang bapa ingkang dipunlajengaken kanthi pengangkatan Amangkurat IV minangka raja énggal dadosaken Dipanagara boten purun kondur ing Kartasura..<ref name="internet 2">[http://www.kerajaannusantara.com/id/surakarta-hadiningrat/sejarah]</ref>
 
Arya Dipanagara lajeng ngangkat piyambakipun dados raja kanthi gelar Panembahan Herucakra ingkang jumeneng ing [[Madiun]]. Piyambakipun gabung kaliyan kelompok Jayapuspita ingkang dumunung ing [[Mojokerto]]. Sesarengan, nyusun pemberontakan tumrap Amangkurat IV ingkang angsal panyengkuyung saking VOC.
Déné, Amangkurat IV ugi wonten perkawis kaliyan kalih rayinipun, inggih punika Pangeran Blitar lan Pangeran Purbaya. Kekalih pangeran punika lajeng dipuncabut hak lan kasugihanipun déning Amangkurat IV.
 
Pangeran Blitar lajeng nyerang pura kanthi panyengkuyung saking kaum ulama ingkang boten remen kaliyan VOC. Pangeran Purbaya lan Arya Mangkunagara (putra Amangkurat IV) kagabung ing salebeting pemberontakan punika. Ananging amargi pihak Amangkurat IV langkung kiat, para pemberontakpambrontak pungkasanipun nyingkir ninggalaken Kartasura.
 
Pangeran Blitar lajeng yasa malih kutha Karta (bekas pura Mataram jaman Sultan Agung). Piyambakipun ngangkat piyambakipun dados raja kanthi gelar Sultan Ibnu Mustafa Paku Bawana, lan karajanipun dipunsebut Mataram Kartasekar.
Amangkurat IV lajeng wonten perkawis kaliyan Cakraningrat IV bupati [[Madura]] (kilén). Cakraningrat IV punika ndhérék merangi pemberontakan Jayapuspita ing [[Surabaya]] taun [[1718]] rumiyin. Piyambakipun kagungan kapitadosan bilih [[Madura]] badhé langkung makmur manawi wonten ing sangandhapipun VOC tinimbang Kartasura ingkang dipunanggep bobrok.
 
Hubungan kaliyan Cakraningrat IV lajeng saé malih sabibaripun dipunpendhet minangka mantu Amangkurat IV. Samangké Cakraningrat IV punika mbrontakngraman dhateng [[Pakubuwana II]], gantosipun Amangkurat IV.
 
Amangkurat IV piyambak gerah nalika wuan [[Maret]] [[1726]] amargi dipunracun. Sadèrèngipun sampet manggihaken pelakunipun, piyambakipun séda nalika tanggal 20 [[April]] [[1726]].
348.872

besutan