Kali Niger: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: lereng → pèrèng, lewat → liwat, adalah → ya iku (2)
(→‎top: éjaan, replaced: paling gedhé → gedhé dhéwé)
(éjaan, replaced: lereng → pèrèng, lewat → liwat, adalah → ya iku (2))
[[Gambar:Niger river map.PNG|right|thumb|300px|Peta Kali Nigeria minangka lembah kali kang dhuweni [[werna]][[ijo]]. Gamblang minangka ngisor kali nduwènihulu ing [[Guinea]], banjur menggok sajeroning bawana, lan akhiré duwé hilir ing [[Nigeria]].]]
 
'''Kali Niger''' ya iku kali kang utama dumunung ana ing [[Afrika]] [[Kulon]], kanthi dawa kurang luwih 2500 [[mil]] (utawa 4000 [[km]]). Kali kang mili ngelewati [[Guinea]], [[Mali]], [[Niger]], ing tapel wates [[Benin]] banjur lewatliwat [[Nigeria]], kang ndhuwei hilir ngelewati salah sijiné delta kali kang gedhé dhéwé, uga misuwur minangka [[Delta Niger]], tumuju ing [[Lempongan Guinea]]. Kali Niger ya iku kali urutan ka-3 paling dawa ana ing Afrika, sawisé [[Kali Nil]] lan [[Kali Kongo]] (biyèn misuwur kathi sesebutan Kali Zaïre). Anak kali kang utama ya iku [[Kali Benue]].
 
== Ètimologi ==
Kali Niger ya iku kali kang duwé kahanan [[banyu]] kang "bening", kang ngalir ska persepuloh sedimen ketimbang [[Sungai Nil]]. Kahanan kaya mengko kang ana ing kali disebabake déning Niger kang dumunung ana ing wewatuan kang kuna lan duwé biji endapan blethok kang sithik kahanan kaya mengkeni iki kang dadi sebab utama kali Niger duwé banyu kang bening.<ref>Reader, John. Afrika. Washington, D.C.: National Geographic Society, 2001. hal. 191</ref> Namun demikian, seperti juga Nil, sungai Niger selalu banjir musiman, dimulai padha bulan September, memuncak di November, dan berakhir di bulan Mèi.<ref name="Reader, hal. 191">Reader, hal. 191</ref>
 
Ciri khas sungai ini adalahya iku [[Delta Pedalaman Niger]], yang terbentuk di laladan di mana lerengpèrèng sungai itu mematah.<ref name="Reader, hal. 191"/> Hasilnya adalahya iku suatu wewengkon dengan aliran arus seperti jalinan pita, [[rawa]]-rawa, dan tlaga-tlaga sebesar nagara [[Bèlgi]]; dan banjir musiman menjadikan Delta itu luar biyasa produktif baik di babagan [[perikanan]] maupun [[agrikultur]].<ref>Reader, hal. 191-192</ref>
 
== Kali Niger sajeroning carita fiksi ==
352.737

besutan