Cello: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: menehi → mènèhi, adalah → ya iku (2)
(éjaan, replaced: ka- → angka (2))
(→‎top: éjaan, replaced: menehi → mènèhi, adalah → ya iku (2))
}}
'''Cello''' utawa kang duwé jeneng dawa '''Violoncello''' iku salah siji piranti [[musik]] kang anggoné nganggo kanthi cara digesek. Piranti iki kagolong piranti musik kulawarga [[piyul]]. Wong kang nggunakake cello diarani ''cellis''. Cello iku piranti musik kang misuwur ing minangka piranti musik tunggal, musik kamar, lan dadi pondasi suwara [[orkestra]] moderen.
Nama cello adalahya iku singkatan dari kata dalam basa Italia violoncello, yang berarti "violone kecil". Violone adalahya iku sebuah instrumen yang kuno, sebuah viol besar, yang mirib dengan bass modern.
 
Cello asring dikaitke karo [[musik]] klasik [[Éropah]]. Piranti iki dadi péranganing orkestra dan menehimènèhi suwara kbas ing ''kuwartet'' gesek, lan dadi péranganing kelompok musik kamar. Piranti musik iki kurang pas ing musik pop, nanging asring ana ing rekaman pop, lan rock.
 
Cello gawéane kang aling misuwur iku gawéane ''J. S. Bach Unaccompanied Suites for Cello'', kang biyasane dikenal minangka ''Bach Cello Suites''. Salah siji tuladha lagu jaman klasik karangane ''Haydn Cello Concerto #1 in C major''. Repertoar standar jaman romanti kagolong ''Cello Concerto in B minor'' déning [[Antonín Dvořák]], ''Cello Concerto in E minor'' déning [[Elgar]], lan loro sonata déning [[Brahms]]. Komposisi-komposisi moderen saka wiwitane abad angka 20 kagolong sonata-sonata cello tanpa iringan déning [[Paul Hindemith]] (opus 25) lan [[Zoltán Kodály]] (opus 8). Rekaman-rekaman ing jero ''genre Avant Garde'' wis nguripake manèh kaluwesan piranti musik. Tuladhané ya iku ''Night of the Four Moons'' déning [[George Crumb]].
352.737

besutan