Perang Adhem: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: kasebut → mau, Sekutu → Sakuthu (5)
(éjaan, replaced: pasukan → wadyabala (2), komunis → kuminis (2), paling gedhé → gedhé dhéwé, sacara → kanthi (2))
(éjaan, replaced: kasebut → mau, Sekutu → Sakuthu (5))
'''Perang Dingin''' iku sebutan kanggo sawijining periodhe nalika dumadi konflik, kategangan, lan kompetisi antarané [[Amérika Sarékat]] (sarta sekuthu-sekuthuné disebut ''[[Blok Kulon]]'') lan [[Uni Sovyet]] (sarta sekuthu-sekuthuné disebut ''[[Blok Wétan]]'') sing dumadi antarané taun [[1947]]—[[1991]]. Persaingan kekaroné dumadi ing manéka warna babagan: koalisi militèr; idéologi, psikologi, lan telik sandhi; militèr, indhustri, lan pangembangan tèknologi; pertahanan; lomba nuklir lan senjata; lan akèh manèh. Sing diwedèni, perang iki bakal kapungkasan kanthi [[perang nuklir]], sing akiré ora dumadi. Istilah "Perang Dingin" dhéwé dikenalaké ing taun 1947 déning Bernard Baruch lan Walter Lippman saka Amérika Sarékat kanggo nggambaraké gayutan sing dumadi ing antarané kaloro nagara adhikuwasa kasebutmau.
 
Sawisé AS lan Uni Sovyèt sekuton lan kasil ngancuraké [[Nazi Jerman]], kaloro pihak béda pendhapat ngenani priyé cara sing trep kanggo yasa Éropah pascaperang. Sakwéné sapérangan dhékade sabanjuré, saingan antarané kekaroné nyebar metu Éropah lan ngrambah ing saindhenging donya nalika AS yasa "pertahanan" marang kuminisme kanthi mbentuk sapérangan aliansi karo sapérangan nagara, mliginé karo nagara ing [[Éropah Kulon]], [[Timur Tengah]], lan [[Asia Kidul-Wétan]].
== Sajarah ==
=== Latar wingking ===
Tekané lan kakuwatané Nazi Jerman meksa wadyabala SekutuSakuthu Kulon lan wadyabala Sovyèt manunggal kanggo ngadhepi. Priye waé, wiwit awal aliansi antarané [[Uni Sovyèt]], nagara kuminis sepisanan ing donya, [[Amérika Sarékat]], nagara kapitalis paling sugih ing donya, lan [[Britania Raya]], karaaan gedhé dhéwé ing donya, diwernani déning silih ora percaya lan tekanan idéologi.
 
=== Perang Dingin kapérang ing 5 éra wektu : ===
* [[Gerakan Non-Blok]]
* [[Républik Rakyat Tiongkok]]
* [[SekutuSakuthu Amérika Sarékat sanjabané NATO (Perang Dingin)|SekutuSakuthu Amérika Sarikat sanjabané NATO]]
* [[SekutuSakuthu Uni Sovyet sanjabané Pakta Warsawa (Perang Dingin)|SekutuSakuthu Uni Sovyet sanjabané Pakta Warsawa]]
 
== Pirsanana uga ==
348.872

besutan