Louis IX saka Perancis: Béda antara owahan

8 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: ) → ), minangka dadi → minangka, penyakit → lelara
(→‎Perang Salib Kapitu: éjaan, replaced: Kerajaan → Karajan)
(éjaan, replaced: ) → ), minangka dadi → minangka, penyakit → lelara)
 
== Sajarah ==
[[Gambar:First écu, issued by Louis IX of France in 1266.jpg|thumb|left|Koin saka Saint Louis, Kabinet des Médailles, Prasasti kang tulisané '' LVDOVICVS'' (ya iku "Louis")'' DEI GRACIA'' (ya iku "kanthi rahmat Allah", ing basa Latin gratia'''''' diéja gracia'' )'' FRANCOR REX'' (ya iku "[[Gaya saka Sovereign Perancis#Francorum Rex|Raja kaum Frank]]".., Francor'''' singkatan saka'' Francorum'')]]
 
Louis IX lair tanggal [[25 April]] [[1214]] ing [[Poissy]], celak [[Paris]]. Louis IX ya iku putra Louis VIII lan Putri Blanche. Piyambaké dibaptis ing [[gréja]] La Collégiale Notre-Dame. Simbah kakungé ya iku Raja Philip II saka Perancis kang tilar donya nalika umuré Louis IX 9 taun.<ref name=archstl>[http://archstl.org/becomingcatholic/page/saint-louis-king-france "Saint Louis, King of France", Archdiocese of St. Louis, MO.]</ref>
 
=== Perang Salib Kawolu ===
Ing parlemen kang dianakaké ing Paris, 24 Maret [[1267]], LOuis lan anaké telu njupuk salib. Krungu lapuran saka para ''misionaris'', Louis mutusaké kanggo mudhun ing [[Tunisia]]]. Louis mrentah adhiné, [[Charles saka Anjou]] kanggo nggabung karo dhèwèké ing Tunisia. Tentara Salib. ya iku ing antarané ana Pangéran [[Edward saka Inggris]], mudhun ing [[Carthage 17 Juli [[1270]]. Nanging, penyakitlelara pecah ing téndha. Ing tanggal 25 Agustus, digawa dhéwé déning sawijining mungsuh.<ref name=brehier/>
 
== Sipat Religius ==
Anggepan biih Louis IX minangka dadi patuladhan pangeran [[Kristen]] disengkuyung déning gumregah agamané. Louis ya iku wong Katulik kang taat lan dhèwèké uga yasa Sainte-Chapelle ([[Kapel Kudus]]) kang dumunung ing jero komplek [[pura]] (saiki jenengé ''Paris Hall of Justice'') ing [[Île de la Cité]] ing pusat kutha Paris. Sainte-Chapelle ya iku tuladha sampurna saka gaya arsitèktur ''Gothic'', kang diyasa minangka papan suci kanggo Mahkota Duri lan sawijining ''fragmen'' saka salib. Louis nuku papan iki taun 1239-1241 saka Kaisar Baldwin II saka Kekaisaran Latin Konstatinopel. Kanggo gunggung sng akèh ya iku 135.000 livre.
 
Louis IX njupuk misi kanthi temenan minangka "letnan Allah ing Bumi", kang dinobataké nalika ing Rheims. Kanggo ngganepi ayahané, dhèwèké nglakoni rong perang salib lan sanadyan ora kasil nanging bisa mènèhi sumbangan kang gedhé. Ing taun [[1230]], Raja menging akbèh wujud riba. Ing endi bathi saka [[Yahudi]] lan [[Lombard]] wis akèh banget, lan sing asli nyilih ora bisa tinemu. Banjur Louis dituntut saka rentenirtumrap perang saling kang nalika iku [[Paus Gregorius]] nyoba miwiti supaya Louis bisa mréntah. Amarga dhesekan saka Paus Gregorius IX, pembakaran ing Paris ing taun [[1243]] kang mbakar watara 12.000 lembar naskah Talmud lan buku-buku Yahudi liyané.
352.737

besutan