Sepur: Béda antara owahan

12 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: kasebut → mau (3), Solo → Sala
(→‎top: éjaan, replaced: sacara → kanthi)
(éjaan, replaced: kasebut → mau (3), Solo → Sala)
[[Gambar:Tren a las nubes cruzando Viaducto la Polvorilla.jpg|thumb|250px|Sepur ing [[Argentina]].]]
[[Gambar:Gambir_Station_Platform.jpg|thumb|250px|Sepur ing [[Stasiun Gambir]].]]
'''Sepur''' utawa '''kréta api'''<ref>Miturut bausastrané Poerwadarminta.</ref> utawa '''kréta latu''' (krama) iku sawijiné sarana [[transportasi]] arupa [[tetumpakan]] kanthi tenaga gerak, sing ngglindhing ana ing sadhuwuring [[ril sepur|ril]]. Sepur minangka [[piranti transportasi massal]] iku lumrahé dumadi saka [[lokomotif]] lan rangkéan [[gerbong]]. Rangkéan gerbong kasebutmau ukurané rilatif amba saéngga bisa ngamot penumpang utawa barang sing akèh. Amarga sipaté minangka angkudan massal kasebutmau, sawetara nagara ngupaya mupangataké kanthi maksimal minangka piranti transportasi utama angkudan dharat, kanggo ing sajeroning kutha, antarkutha, utawa antarnagara.
 
== Sajarah ==
[[Gambar:Keretaindonesia_lackofdicipline.jpg|thumb|300px|Sepur konvensional ing [[Stasiun Jakarta Kota]]]]
 
Sepur ril konvensional iku sepur sing umum ditemoni. Migunakaké ril sing dumadi saka loro watang wesi sing ditata ing sadhuwuré bantalan. Ing laladan tinamtu kanthi béda èlevasi sing curam, dipigunakaké ril mawa gerigi sing dipasang ing tengah tengah ril kasebutmau sarta migunakaké lokomotif mirunggan sing duwé rodha gigi.
 
==== Sepur monoril ====
File:KRDEprameks.jpg|Kereta Ril Diesel Elektrik asil modifikasi [[Industri Sepur]] INKA saka KRL BN-HOLEC
|Baraya Geulis ing [[Stasiun Padalarang]]
File:Krdi_banyubiru_SLO.jpg|KRDI Banyubiru/ Joglosemar ing [[Stasiun SoloSala Balapan]]
File:Locomotive ChS8-075 2011 G1.jpg|Lokomotif listrik Skoda ChS8-075 ing stasiun sepur Vinnitsa. Lokomotif iki digawé ing taun 1989. Moskwa - Kréta Kishinev
File:NSB Di 4 Saltfjell.jpg|Norges Statsbaner Di 4. Kréta saka Bodø tumuju Trondheim (Nordlandsbanen), ngliwati Saltfjellet antarané Lønsdal lan Bolna
352.737

besutan