Perang ing Kurukshetra: Béda antara owahan

8 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: kasebut → mau (2)
(→‎Anané Paprangan Kurukshetra: éjaan, replaced: paling tuwa → tuwa dhéwé)
(éjaan, replaced: kasebut → mau (2))
Paprangan iku ora dingertèni kapan kadadéané, mula kadang-kadang diarani kadadéan ana ing jaman Mitologi. Paninggalan-paninggalan ing [[Kurusetra]] (kaya ta bètèng) kira-kira dai bukti arkeologine. Miturut kitab ''[[Bhagawadgita]]'', perang ing Kurukshetra kadadéan 3000 taun sadurungé Masèhi (5000 taun kapungkur) lan iku dadi referènsi sing misuwur.<ref name="Bhagawad Gita">Kitab ''[[Bhagawadgita]]'' menurut aslinya déning Om Visnupada A.C.B. Swami Prabhupada.</ref>
 
Sanajan paperangan iki mung paprangan antarané rong kulawarga sak [[wangsa]], nanging uga mélokaké pirang-pirang krajan ing [[India]]. Paprangan iku kadadéan 18 dina, lan yutanan wadya saka rong pihak akèh sing palastra. Paprangan kasebutmau nyebabaké akèh wanita sing dadi randha lan bocah-bocah sing dadi yatim. Paprangan iki uga ndadèkaké krisis ing India lan uga dadi gerbang nuju jaman [[Kaliyuga]].<!-- ENGLISH WIKIPEDIA -->
 
== Anané Paprangan Kurukshetra ==
Ing kitab ''[[Mahabharata]]'' dijelasna manawa pangéran [[Dretarastra]] sing wuta awit lair kapeksa nyerahaké takhta krajan Kuru sing punjer pamaréntahané ing Hastinapura marang adhiné, [[Pandu]], sanajan dhèwèké anak mbarep. Pandu duwé putra lima kang misuwur déning sebutan [[Pandawa]], lan Yudistira sing mbarep. Sawisé Pandu ora ana, Dretarastra nggantèni dadi Raja tekan anaké Pandu sing pambarep diwasa.
 
Para Kurawa, mliginé Duryudana, duwé ambisi arep nguwasani Dinasti Kuru. Nanging ambisi kasebutmau ora bisa kelakon amarga sing luwih pasisirs dadi ratu ya iku Yudistira. Kanggo minangka ambisiné, Duryudana terus golèk cara kanggo nyingkiraké Yudhistira lan para pandhawa, dhèwèké uga duwé karep matèni para pandhawa. Nanging para pandhawa slamet saka usaha Kurawa sing arep matèni Pandhawa amarga olèh dukungan saka Arya Widura lan Kresna sing isih kalebu pakné cilik.<ref name="haryana-online.com"/>
 
Sawisé gagal matèni Pandhawa banjur Kurawa duwé rencana liya. Kurawa ngajak Pandhawa dolanan dadu, kanthi syarat sing kalah kudu metu saka krajan nganti telulas taun. Dolanan dadu iku disetel licik déning Kurawa sing nyebabaké pandhawa kalah. Sadurungé Pandhawa dibuwang, Dretarastra janji arep nyerahaké krajan marang Yudhistira amarga dhèwèké iku minangka aak pambarep wangsa Kuru.
348.872

besutan