Spyware: Béda antara owahan

24 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: kasebut → mau (6)
(éjaan, replaced: sacara → kanthi (2))
(éjaan, replaced: kasebut → mau (6))
[[Gambar:spyware.jpg|thumb|250px|spyware]]
'''Spyware''' ya iku program kang kainstal ing sajeroning sistem komputer, lan bisa ngumpilaké pira-pira informasi kang diduwèni ''[[user]]'' banjur ngirimaké informasi kasebutmau marang lokasi katentu. Kabèh mau dilakokaké tanpa dingertèni panganggo utawa ''user''. Ing internèt biyasané kasebutmau [[spybot]] utawa [[tracking-software]].<ref name="internet1">[http://kangtokkomputer.weebly.com/definisi-spyware.html], Kaundhuh 16/10/12.</ref> Béda karo [[virus]] utawa [[worm]] kang ngrusak kinerja salah sijiné aplikasi, spyware justru ngawasi aktivitas komputer lan ngrimaké marang pihak kaping telu.<ref name="internet2">[http://keamananinternet.tripod.com/pengertian-definisi-spyware.html], Kaundhuh 18/10/12.</ref> Virus biyasané digawé mung kanggo iseng utawa mbuktèkaké kapinteran salah sijiné wong.<ref name="internet2" /> Ananging yèn spyware sengaja digawé kanggo kapentingan [[komersil]] utawa [[kriminal]].<ref name="internet2" /> Saliyané iku spyware ora ngréplikasi dhèwèké dhéwé kaya déné virus.<ref name="internet2" /> Biyasané spyware ngaksès salah sijiné sistem lumantar [[iklan]] ''pop-up'' ing [[internèt]], [[layang èlèktronik]] lan situs internèt katentu.<ref name="internet2" /> Nganti saiki serangan spyware mung nyerang sistem [[Microsoft Windows]].<ref name="internet2" /> Sistem oprasi liya kaya ta [[MacOS X]] utawa [[Linuk]] durung katemokaké kaserang spyware.<ref name="internet2" />
 
== Sipat spyware ==
 
==Cara ngenali spyware kang ana ing komputer==
#Ana owah-owahan pangaturan ing paramban tanpa dingertèni. Utamané pangaturan [[start up]]é.<ref name="book1">[Saiful kabir.2011.''Menghapus Virus Secara Manual''.Jakarta:Flasbook], Halaman 21,22,23.</ref> Mesthiné waé pangaturan kasebutmau langsung ditujokaké ing situs katentu kang ana gegandhèngané karo kapentingan ''spy'' kasebutmau.<ref name="book1"/>
#Anané iklan pop-up tanpa dikarepaké ing wektu njlajah ing situs katentu, padhahal iklan kasebutmau ora ana gegandhèngané karo situs kang dikunjungi.<ref name="book1"/>
#Komputer dadi lèlèt (suwi).<ref name="book1"/> Yèn didelok ing [[Task Manager]] bakal katemokaké status kinerja [[prosèsor]] ing [[Ram]] kang ora sakmesthiné.<ref name="book1"/>
#Katemokaké program kang aktif kang ora dingertèni panganggo komputer.<ref name="book1"/>
 
==Ngreksa komputer saka spyware==
Komputer biyasané wis duwé program antivirus, kaya ta [[windows]] kang wis duwé [[Microsoft Windows Security Center]]. Program antivirus kudu rutin di-[[update]] supaya luwih maksimal ngreksa komputer saka serangan virus. Pilih antivirus kang trep karo kabutuhan. Gunakna antivirus gratis utawa kang mbayar. Bédané yèn antivirus kang mbayar iku luwih manéka saéngga kemampuanané ngreksa komputer saka virus luwih kuwat lan mumpuni ketimbang kang gratis. Program kang mbebayani kanggoné komputer ora mung virus, ananging uga spyware. Spyware bisa luwih mbebayani saka virus amarga bisa ngertèni aktivitas panganggo komputer saben wektu kanthi komputeré kasebutmau.
 
Bédané antarané spyware lan virus ya iku ing cara panyebarané. Virus kanthi mandhiri mrodhuksi awaké dhéwé ing saben pérangan data ing komputer. Wondéné spyware nyebar minangka [[cookie]] kang ana ing saben panganggo komputer kang ngaksès internèt.<ref name="internet5">[http://www.agatossi.com/2012/06/melindungi-komputer-dari-virus-dan.html], (Kaundhuh 31/10/12).</ref>
352.737

besutan