E=mc²: Béda antara owahan

8 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: ) → ), ( → (, kasebut → mau, satuan → ékan, Satuan → Ékan
(→‎Sajarah lan konsekuensiné: éjaan, replaced: ditemukaké → tinemu)
(éjaan, replaced: ) → ), ( → (, kasebut → mau, satuan → ékan, Satuan → Ékan)
[[Gambar:Relativity3 Walk of Ideas Berlin.JPG|thumb|Rumus [[Einstein]] th 1905 dipajang dhuwuré nganti 3m ning [[Berlin]]]]
 
'''''E = mc''<sup>2</sup>''' sajeroning [[fisika|ngèlmu fisika]] ya iku [[rumus]] kang sering metu lan wigati banget nalika njlèntrèhaké ''persamaan aji'' watarané [[ènergi]] (''E'') lan [[massa]] (''m''), kang dipadhakaké kanthi langsung nganggo etungan konstanta kuadrat ''[[kecepatan cahya|laju cahya]]'' dalam [[vakum]] ( ''c'' <sup>2</sup> )
 
: '''<math> E = mc^2 \!</math>''',
* ''c'' = [[kecepatan cahya]] (m.s<sup>-1</sup>)
 
Faktor ''c'' <sup>2</sup> bernilai 89.88 [[Awalan SI|P]]J/kg = 21.48 [[Ton#SatuanÉkan Energi|Mt TNT]] per kg = 149.3 pJ/[[satuanékan massa atom|u]] = 931.5 [[Awalan SI|M]][[Elektronvolt|eV]]/u.
 
Manawa ènergi kang dimaksud ning [[persamaan]] ning dhuwur ya iku [[ènergi diam]], mula massa kang keitung ya iku [[massa diam]] utawa [[massa invarian]].
Miturut pepadhanan iki, gunggungé [[maksimum ènergi]] kang "bakal tinemu" saka obyek kanggo nglakoni [[makarya aktif]] ya iku massa obyek dikali kuadrat saka laju cahya.
 
Rumus iki uga minangka ngukur gedhené ènergi kang dikasilaké ning [[reaksi nuklir]]. Owah-owahan massa [[isotop]] sadurungé lan sawisé reaksi nuklir diitung. Gunggungé massa kang ilang sawisé reaksi nuklir (''Δm'') dipingaké karo kuadrat kecepatan cahya, kasilé padha karo [[ènergi]] kang diuculaké nalika reaksi nuklir kasebutmau.
 
:<math>n^1_0 + X_N^A \rightarrow Y_N^B + Energi(\Delta m) \!</math>
348.872

besutan