Wos: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: dhaérah → tlatah, modhèrn → modhèren
(→‎Aspèk budaya lan basa: éjaan, replaced: mirip → mirib)
(éjaan, replaced: dhaérah → tlatah, modhèrn → modhèren)
Cara anggénipun mbucal kulit gabah dados beras wonten kalih, inggih punika:
* Cara tradhisional, gabah dipundheplok nganggé lumpang utawa lesung saha alu. Salajengipun, beras dipunpisahaken saking bekatul (kulit gabah ingkang sampun alus) ngagem tampah. Bekatul piyambak saged dipun-ginakaken dados pakan kéwan ternak, upaminipun [[pitik|ayam]], [[mènthog]] lan [[babi]].
* Cara modhèrnmodhèren, gabah dipungiling nganggé mesin panggilingan. Mawi piranti punika, beras saged langsung resik lan dipunpisah kaliyan rambut gabah (kulit gabah ingkang setengah wetah ([[basa Indonésia]]: ''sekam'') lan bekatul. Rambut gabah saged dados rabuk [[tetanduran|taneman]] kagem mbudhidhaya taneman hias utawi dipunbrastha ngantos dados awu. Awu punika saged dipunanggé kagem isah-isah perabot pawon ([[basa Indonésia]]: ''dapur'') sasampunipun dipuncampur sabun.
 
==Anatomi wos==
Aspèk ‘budaya padi’ ing masarakat ngriku ing mangsa rumiyin, ugi katingal ing sapérangan rélièf candhi-candhi ing [[Jawa|Jawi]].
 
Ing budaya [[Banten]] dipunkenal beras (mliginipun dhaérahtlatah [[Serang]]), inggih punika beras kanthi kualitas paling saé (pulen) ingkang mirib raos ketan.
 
==Ugi pirsani==
348.872

besutan