Lapisan ozon: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: duwur → dhuwur (2)
(→‎Bolongan Ozon: éjaan, replaced: kasebut → mau, panerbangan → penerbangan (2))
(éjaan, replaced: duwur → dhuwur (2))
 
== Bolongan Ozon ==
Ing [[taun 1980]]an, para panaliti kang makarya ing [[antariksa]] ndetèksi ilange ozon kanthi periodik ing sak duwuré [[bawana]] mau. kang dijenengi [[bolongan ozon]] iki, kabentuk ing wektu [[musim semi]] ing antarika lan terus-terusan nganti pira-pira wulan sadurungé kandel manèh. Studi-studi kang dilakoké kanti balon ing keduwuran kang duwurdhuwur banget lan [[satelit]]-satelit [[cuaca]] nuduhaké yèn presentase ozon kanthi sakabèhan ing antarika sebeneré terus mudun. penerbangan-penerbangan kang dilakokaké suwéné iki kang dilakokaké kanggo neliti bab iki uga nuduhaké asil kang padha.<ref name="Bernadette West 1998">. Bernadette West, Peter M. Sandman, Michael R. Greenberg. Paduan Pemberitaan Lingkungan Hidup. Yayasan Obor Indonesia. 1998. [[ISBN 979-461-300-2]]</ref>
 
== Regulasi ==
Ing [[taun 1987]], ditandatangani [[Protokol Montreal]], salah sijiné perjanjen kanggo nglindungi tumorapé lapisan ozon. [[Protokol]] iki sak banjure ''diratifikasi'' déning 36 [[nagara]] kalebu [[Amérika Sarékat]]. Pelarangan total tumprapé panggunaan [[CFC]] taun 1990 diusulaké déning komunitas [[eropa]] ing [[taun 1989]], kang uga disetujui déning [[Présidhèn]] [[AS George Bush]]. Ing [[Dhésèmber]] [[1995]], punjul 100 nagara setuju kanggo kanthi bertahap ngendeg produksi [[pestisida metil bromida]] ing nagara-negra maju. Bahan iki diperkirakaké bisa ngakibataké kurangé lapisan ozon nganti 155 ing [[taun 200]]. ''CFC'' Ora diprodhuksi manèng ing nagara maju ing kiwa-tengené [[taun 1995]] lan dimandeggaké sacar bertahap ing nagara berkembang nganti [[taun 2010]]. [[Hidrofluorokarbon]] utawa [[HCFC]], kang luwiih sitik nyebapaké rusaké lapisan ozon ''CFC'', digunakaké sawetara minangka gantiné ''CFC'', saéngga [[taun 2020]] ing nagara maju lan 2016 ing nagara berkembang. Kanggo ngerteni muduné ozon kanthi global, ing [[taun 1991]] [[National Aeronautics and Space Administration]] ([[NASA]]) ngluncurake [[Satelit Peneliti Atmosfer]]. satelit kanti bobot 7 ton iki ngorbit ing keduwuran 600&nbsp;km kanggo ngukur variasi ozoning pira-pira keduwurann lan nyediakaké gambaran jelas pertama babagan [[atsmofer]] ing duwurdhuwur.<ref name="Bernadette West 1998"/>
 
== cathetan Sikil ==
352.737

besutan