Parasurama: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: sanésipun → sanèsipun (3), Kejawi → Kajawi
(éjaan, replaced: sanésipun → sanèsipun (3), Kejawi → Kajawi)
[[Gambar:Parasurama.jpg|thumb|Parasurama Awatara]]
 
'''Parasurama''' (Dewanagari|Sansekerta: परशुरामभार्गव; Parashurāma Bhārgava) utawi wonten ing [[Indonesia]] kala mangsa mau Ramaparasu, inggih punika namanipun paraga [[Ciranjiwin]] (abadi) wonten ing ajaran [[agama]] [[Hindhu]]. Asma Parashurama tegesipun "Rama kanthi senjata [[kapak|pethèl]]". Asma sanésipunsanèsipun inggih punika [[Bhagarwa]] (Keturunan Maharesi [[Bregu]]). Parasurama kawentar manawi [[awatara]] [[Wisnu]] ingkang kaping enem saha gesang wonten ing jaman [[Treta Yuga]]. wonten ing jaman punika kathah para kaum [[satriya]] ingkang sami prang tandhing satunggal baka satunggal kaliyan satriya sanésipunsanèsipun saéngga damel risak kantentremaning donya. [[Wisnu]] minangka déwa ingkang njagi alam, njalma kanthi wujud [[Brahmana]] ingkang nggegirisi, inggih punika [[Rama]] putra [[Jamadagni]], kanthi ancas mbrasta para [[satriya]].<ref name=" internet 1">[http://www.hadisukirno.com/artikel-detail?id=102](dipunundhuh tanggal 15 November 2012)</ref><ref name="buku 2">I Ketut Sukartha, dkk. (2003). ''Agama Hindu untuk SLTP Kelas 3''[[ISBN 979-571-020 6 (jilid 1)]]. Denpasar: Penerbit Ganeca Exact.</ref>
 
== Cariyos nalika Timur ==
 
Parasurama minangka putra ragil saking [[Jamadagni]], salah satunggaling resi keturunan Bregu. Punika dados salah satunggaling sebab piyambakipun ugi kawéntar kanthi jejuluk [[Bhargawa]]. Nalika piyambakipun lair, [[Jamadagni]] maringi nama putranipun "Rama". Nalika diwasa, Rama ugi misuwur kanthi nama '''Parasurama''' amargi ngasta [[kapak]] minangka senjatanipun. KejawiKajawi punika, Parasurama ugi gadhah senjata sanés awujud [[panah]] ingkang sekti mandraguna.<ref name=" internet 2">[http://hinduism.about.com/od/godsgoddesses/a/Parasurama.htm](dipunundhuh tanggal 15 November 2012)</ref>
 
Nalika taksih timur Parasuama sampun numpes ibunipun piyambak, inggih punika "Renuka". babagan punika kasebabaken amargi anggénipun nglayani Rsi jamadagni wonten kalepatan ingkang dipuntindakaken Renuka saéngga Jamadani duka. Jamadagni lajeng dhawuh dhumateng para putranipun supados numpes Renuka. Piyambakipun janji badhé ngijabahi punapa kémawon pepénginan ingkang dipunsuwun. Éwadéné kados makaten, sadaya putranipun Jamadagni boten wonten ingkang purun nindakaken paréntahipun kejawi Parasurama,saéngga Jamadagni tambah duka saha nyupatani sadayanipun dados [[watu]].<ref name=" internet 3">[http://www.bvml.org/SBBTM/spa.html](dipunundhuh tanggal 15 November 2012)</ref>
== Numpes kaum ksatriya ==
 
Nalika jamannipun Parasurama, katentreman donya dipunrisak déning para kaum ksatriya ingkang remen paprangan kaliyan ksatriya sanésipunsanèsipun. Parasurama bangkit numpes sadayanipun, ingkang sajatosipun kedah ngayomi kaum ingkang lemah. Boten kaétang cacahipun ksatriya ingkang sampun kabesmi déning Parasurama, raja utawi pangéran, ingkang katumpes kanthi kapah saha panahipun Rama putra Jamadagni.<ref name=" internet 5">[http://www.saiaustin.org/balvikas/lessons/SPRING-2011/Dashavatar%20-%20Parasurama_Feb.06&13,%202011..pdf](dipunundhuh tanggal 15 November 2012)</ref>
 
Rumiyin Parasurama gadhah tekad kanggé numpes sadaya ksatriya saking bumi punika. Piyambakipun ugi dipunsebataken muteri donya kaping tiga. Sasampunipun ngraos cekap, Parasurama ngawontenaken upacara pangorbanan suci wonten ing sawijining papan ingkang mau '''Samantapancaka'''.<ref name="buku 2"/> Mbenjing wonten ing jaman salajengipun, papan punika misuwur kanthi nama [[Kurukshetra]] saha kaangep minangka papan ingkang suci ingkang dados papan kanggé ngadani paprangan ageng déning [[Pandawa]] saha [[Korawa]].<ref name=" internet 5"/>
352.737

besutan