Jawa Wétan: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: : → : (2), pulo JawaPulo Jawa
(→‎Seni lan Budaya: éjaan, replaced: Solo → Sala)
(éjaan, replaced: : → : (2), pulo JawaPulo Jawa)
|}
 
'''Jawa Wétan''' ([[basa Indonésia]]: ''Jawa Wétan'') iku provinsi ing [[Indonésia]]. Provinsi iki anané ing ujung [[wétan]] pulo [[Pulo Jawa]] lan uga ngliputi [[Pulo Madura]] lan [[pulo Bawéan]]. [[Kutha krajan]] provinsi iki ya iku kutha [[Surabaya]] sing uga kutha gedhé kaping 2 ing Indonésia.
 
== Sajarah ==
Budaya Jawa Timuran iku radha béda karo [[Budaya]] Jawa Tengahan sing akèh diwarnani karo [[Kraton]] [[Surakarta]] lan [[Ngayogyakarta]] [[Hadiningrat]]. Apa sing diarani budaya Jawa Timuran iku kasebar wiwit sisih wétan Kali [[Brantas]] ing [[Kertosono]], [[Nganjuk]]. Yèn ing sisih kulon kali, tansah warna Jawa Tengahan. Saliyané iku, budaya Jawa Timuran diwatesi karo Kali [[Bengawan]] [[Sala]] ing Babat, [[Lamongan]]; Kandangan, [[Kadhiri]]; lan lor Kali [[Lesti]] ing Kabupatèn [[Malang]].
 
Cakupan Budayaning Arèkan iki ya nganti tlatah [[Jember]] sanajan kacampur karo budayaning Madhura. Tlatah budaya Jawa Timuran iki paraké ing wewengkon [[Mancanagari]] lan Sabrang Wétan sing prabawa Kratoné ora kuwat. Tenger-tenger khasé ya iku :
 
# [[Egalitèr]], ya iku ora pati nganggo [[unggah-ungguh]] lan iku biyasané prabawa budaya pesisiran.
# [[Basa]], basa sing dianggo wong Jawa Timuran utawa budaya Arèkan ora mbédakaké antaraning [[ngoko]] lan [[krama]], kadhang ngoko lan krama bisa kacampur ing pangucapan.
 
[[Seni]] budayaning Jawa Timuran iku diwiwiti saka [[budaya]] para [[tani]], sing asalé ora saka kraton. Keseniané asalé soko rakyat lan dirasakaké akrab karo warga. Wernané seni Jawa Timuran iki ya iku :
 
* [[Ludruk]]
348.872

besutan