Pandhawa: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: : → : (3)
(→‎top: éjaan, replaced: melu → mèlu)
(éjaan, replaced: : → : (3))
 
===Puntadewa===
Inggih punika Raja ing [[Amarta]] utawi Indrapasta. Sawisé perang [[Bharatayuda]] [[Puntadewa]] dados raja ing [[Astina]] kanthi gelar Prabu Kalimataya. Puntadewa kagungan julukan antawisipun : Darmawangsa, Darmakusuma ,Kantakapura, Gunatalikrama, Yudistira, lan Sami Aji. Priyantung ingkang jujurr, sareh, suci, luhur, remen tinulung, tresna tumrap tiyang sepuhipun saha njagi sederek-sedererekipun. Gadahi pusaka kanthi aran [[Jamus Kalimasada]], ingkang paedahipun saged dados pituduh lan pinulung tumrap kesaenan lan kesejahteraan. Puntadewa gadah garwa kalih ya iku [[Dewi Drupadi]] lan [[Dewi Kuntulwilaten]].
 
===Bratasena===
Nalika diwasa namanipun Werkudara, inggih punika ksatria [[Jodipati]] lan [[Tanggulpamenang]]. Nate dados raja [[Giliwesi]] kanthi gelar Prabu Tuguwasesa. Kagungan julukan antawisipun : Bima, Bayusutu, Dandun Wacana, Kusuma Waligita. Piyantun ingkang jujur, boten gumedhe, suci, manut tumrap ara-araipun (terutama Dewaruci)l, tresna tumrap ibu saha sederekipun. Nalika perang gadah jargon “Menang, nalika kalah berarti mati”. Panjenengane pasisirs dados panutan amargi kagungan sipat kang jujur lan suci panggalihipun. Kagungan pusaka kanti aran Kuku Pancanaka ing tangan kanan lan kiri migunani, kukuh sanget saha landhep. Uga kagungan kekuatan gangsal angin, serta saged ngancuraken gunung. Kagungan kalih prameswuri ya iku: [[Arimbi]] dan [[Nagagini]]. Kaliyan [[Arimbi]] pikantuk putra ya iku [[Gatotkaca]], ingkang saged mabur boten ngagem sewiwi. Saking [[Nagagini]] angsal putra kanthi asma [[Antasena]] ingkang saged mlebet ing bumi lan kagungan kuwasa ing samodra. Bratasena nalika lair kabungkus. Lan ingkang saged nyowek bungkusan wau yaiky Gajah Situ Seno. Nalika samanten [[Gajah Situ Seno]] mlebet ing raganupin Bratasena, saéngga kagungan kekuatan luar biyasa lan saged nyowek bungkusan wau.
 
===Arjuna===
Inggih punika Ksatria [[Madukara]], raja [[Tinjomaya]] ugi. Kagungan julukan ingkang kathah antawisipun : Janaka, Parta, Panduputra, Kumbawali, Margana, Kuntadi, Indratanaya, Prabu Kariti, Palgunadi, Dananjaya. Priyantung ingkang remen lung tinulung, remen tapabrata, cerdik lan pinter, ahli ing kabudayan lan kesenian. Arjuna inggin punika ksatria ingkang sekti mandraguna. Kekasining para Déwa, panjalmaning [[Déwa Wisnu]]. Kagungan gawra ingkang kathah kamangkan kagungan julukan “Lelananging jagad”, kagungan paras ingkang gagah lan boten wonten tandhingane. Prameswarinipun ing Arcapada ya iku [[Sumbadra|Wara Sumbadra]] dan [[Srikandi|Wara Srikandi]]. Lan prameswari ingkang sanèsipun inggih punika Rarasati, Sulastri, Gandawati, Ulupi, Maeswara, lsp. Ing Jonggrang Saloka panjenengané gadah prameswari inggih punika [[Supraba|Dewi Supraba]], [[Dersanala|Dewi Dersanala]] inggih punika widodari ing [[Tinjomaya]]. Priyantun ingkang kagungan watak ksatria, luhur budinipun, remen lung tinulung, sarta demenaning para Déwa.
 
===Nakula===
350.349

besutan