Kaji: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: biyasané → lumrahé, kagiatan → kagiyatan
(→‎Rukun Kaji: éjaan, replaced: : → :)
(éjaan, replaced: biyasané → lumrahé, kagiatan → kagiyatan)
[[Gambar:Supplicating Pilgrim at Masjid Al Haram. Mecca, Saudi Arabia.jpg|300px|thumb|top|Ritual haji, rukun Islam sing pungkasan.]]
{{Islam}}
'''Kaji''' utawa '''haji''' iku rukun (cagak agama) Islam kang kalima sawisé [[Sahadat|syahadat]], [[salat]], zakat lan pasa. Nglakoni ibadah kaji minangka wujud ritual taunan kang dilakoni kaum [[muslim]] sadonya kang kuwawa (materi, fisik, lan ngèlmuné) kanthi teka lan nglakoni sawetara kagiatankagiyatan ing sawetara panggonan suci ing [[Arab Saudi]] ana ing wektu kang kaloka minangka musim kaji (bulan [[Dzulhijjah]]). Bab iki béda karo ibadah [[umrah]] kang bisa ditindakaké nalika-wektu. Kagiatan inti ibadah kaji diwiwiti tanggal 8 Dzulhijjah nalika umat Islam nginep ing [[Mina]], [[wukuf]] ing [[Arafah|Padang Arafah]] tanggal 9 Dzulhijjah, lan mungkasi sawisé mbalang jumrah (watu simbul sétan) ing tanggal 10 Dzulhijjah. Masarakat Indonésia biyasa nyebut dina riyaya [[Idul Adha]] minangka Dina riyaya kaji amarga bebarengan karo karaméan ibadah kaji.
 
== Definisi ==
 
=== Madinah ===
Kutha suci kaloro umat Islam. Ing Madinah iki panutan umat Islam, [[Muhammad]] disarèkaké ing [[Masjid Nabawi]]. Panggonan iki sajatiné ora kalebu sajeroning ritual ibadah kaji, nanging jamaah kaji biyasanélumrahé teka ing kutha kang dunungé watara 200 [[km]] loré Mekkah iki kanggo ziarah lan salat ing masjidé Nabi.
 
== Jamaah saka Indonésia ==
352.737

besutan