Gendéra Indonésia: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: werna → warna (17)
(éjaan, replaced: : → :, pulo JawaPulo Jawa)
(éjaan, replaced: werna → warna (17))
[[Gambar:Flag of Indonesia.svg|thumb|right|250px|Rasio: 2:3]]
'''Gendéra nasional [[Indonésia]]''' iku sawijining [[gendéra]] mawa désain prasaja kanthi rong wernawarna sing dipara dadi rong pérangan kanthi ndatar (''horizontal''). Wernané dijupuk saka wernawarna [[Karajan Majapahit]]. Sabenaré ora mung karajan Majapahit waé sing nganggo gendéra abang putih minangka lambang kebesaran. Sadurungé Majapahit, [[karajan Kediri]] wis nganggo panji-panji abang putih.
 
Saliyané iku, gendéra perang Sisingamangaraja IX saka tlatah Batak uga nganggo wernawarna abang putih minangka wernawarna gendérané , gambaré pedhang kembar wernawarna putih kanthi dhasar abang mencorong lan putih. Werna abang lan putih iki gendérané perang Sisingamangaraja XII. Loro pedhang kembar nglambangaké piso gaja dompak, pusaka raja-raja Sisingamangaraja I-XII.<ref>Ke Bakkara: Ziarah Sisingamangaraja.Kompas, Minggu, 14 Agustus 2005.http://www.kompas.com/kompas-cetak/0508/14/perjalanan/1940067.htm</ref>
 
Nalika dumadi perang ing [[Acèh]], pejuwang – pejuwang Acèh wis migunakaké gendéra perang arupa umbul-umbul kanthi wernawarna abang lan putih, ing pérangan mburi ana gambaré pedhang, bulan sabit, srengéngé, lan lintang sarta sapérangan ayat suci Al Quran.<ref>http://suryantara.wordpress.com/2007/10/30/sejarah-bendera-merah-putih/</ref>
 
Ing jaman karajan Bugis Bone, [[Sulawesi Kidul]] sadurungé Arung Palakka, gendéra Abang Putih, iku simbol kakuwasaan lan kebesaran karajan Bone. Gendéra Bone iku dikenal kanthi jeneng Woromporang.<ref>Makna Saudagar bagi Saudagar yang tak Hadir
:: Azhariah Rachman:: Panyingkul,Senin, 13-11-2006, http://www.panyingkul.com/view.php?id=249&jinis=kabarkita</ref>
 
Nalika perang Jawa (1825-1830 M) [[Pangeran Diponegoro]] nganggo panji-panji wernawarna abang putih sajeroning perjuwangané nglawan [[Walanda]].
 
Gendéra sing dijenengi ''Sang Abang Putih'' iki sepisanan dipigunaaké déning para pelajar lan kaum nasionalis ing awal abad kaping 20 ing sangisoré kakuwasaan [[Walanda]]. Sawisé [[Perang Donya II]] rampung, Indonésia [[mardika]] lan wiwit nggunakaké gendéra iki minangka gendéra nasional.
 
== Arti wernawarna ==
Gendéra Indonésia duwé makna filosofis. Abang ateges wani utawa kendel, putih ateges suci. Abang nglambangaké awaking manungsa, sauntara putih nglambangaké jiwaning manungsa. Kaloroné silih njangkepi lan nyampurnaaké kanggo Indonésia.
 
Ditilik saka kaca tingal sajarah, wiwit biyèn wernawarna abang lan putih kaloroné ngandhut makna sing suci. Werna abang mèmper karo wernawarna gula jawa/gula aren lan wernawarna putih mèmper karo wernawarna [[sega]]. Rong bahan iki dadi bahan utama ing masakan Indonésia, mliginé ing [[Pulo Jawa]]. Nalika [[Karajan Majapahit]] berjaya ing [[Nuswantara]], wernawarna panji-panji sing dipigunaaké ya iku abang lan putih (umbul-umbul abang putih). Wiwit biyèn wernawarna abang lan putih iki déning [[wong Jawa]] dipigunaaké kanggo upacara slametan kandhutan bayi sawisé umuré patang sasi ing njeron rahim arupa bubur sing diwènèhi wernawarna abang separo. Wong Jawa percaya yèn [[meteng|ngandhut]] iku diwiwiti nalika manunggalé unsur abang minangka lambang ibu, ya iku [[getih]] sing wutah nalika sang jabang bayi lair, lan unsur putih minangka lambang bapak, sing ditandur ing guwa garba.
 
== Peraturan ngenani Gendéra Abang Putih ==
 
== Kamèmperan karo gendéra nagara liya ==
Gendéra iki mèmper karo gendéra nagara [[Gendéra Monako|Monako]] lan [[Gendéra Solothum|Solothum]] sing duwé wernawarna padha nanging rasioné béda, saliyané iku gendéra iki uga mèmper karo [[Gendéra Polen]] sing duwé wernawarna sing padha nanging wernané walikan.
 
== Rujukan ==
351.333

besutan