Kelir: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: biyasané → lumrahé (2), werna → warna (2)
(→‎top: éjaan, replaced: bagéan → pérangan)
(→‎top: éjaan, replaced: biyasané → lumrahé (2), werna → warna (2))
:''Artikel ini bab layar pawayangan. Kanggo panrapan liya delengen [[wernawarna]].''
 
[[Image:Indonesian puppets and puppeteer.jpg|thumb|Dhalang sangareping kelir.]]
 
'''Kelir''' iku layar pawayangan. Lumrahé digawé saka bahan [[motha]] putih sing pinggiré diwènèhi [[plisir]] wernawarna abang. Sakubengé kelir diwènèhi bolongan kanggo ngubetké tali nalika masang kelir ning warangkané. Déné pigunané kelir mau tumrap pagelaran [[wayang]] ya iku ing sisih kiwa lan tengené minangka dhasaran kanggo mbèbèrké wayang. Déné ing pérangan tengah minangka panggung kanggo wayang sing lagi dimainaké. Sak ngarepé kelir dipasangi [[bléncong]], ya iku lampu sing gunané kanggo nyorot wayang saéngga ana ayang-ayangé (yèn ditonton saka mburi kelir). Ing jagat pewayangan, mligi [[wayang purwa]] utawa [[wayang kulit]], kelir duwé makna sing wigati, nganti dadi jeneng sesulih '''[[pakeliran]]''' kanggo nyebut jagat [[pewayangan]]. Kanggo mbèbèr lan nancepaké [[wayang kulit]], biyasanélumrahé migunakaké [[gedebog]] utawa wit [[gedhang]] sing dipasang ing sakngisoré kelir. Séjé manèh sing kanggo nancepakê [[wayang klithik]] utawa [[wayang krucil]] biyasanélumrahé digawé saka bahan kayu sing wis dibolongi.
 
=='''Jejeran / Simpingan Wayang'''==
352.737

besutan