Kondensator: Béda antara owahan

24 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: : → : (5), biasanipun → limrahipun (3), - → - (9), - → - (10)
(éjaan, replaced: Satuan → Ékan, satuan → ékan (2), perak → pérak (2))
(éjaan, replaced: : → : (5), biasanipun → limrahipun (3), - → - (9), - → - (10))
'''Kondensator''' utawi asring dipunsebat minangka '''kapasitor''' inggih punika satunggaling piranti ingkang saged [[penyimpanan|nyimpen]] [[ènergi]] ing salebeting [[medan listrik]], kanthi cara ngempalaken ingkang boten seimbang internal saking [[momotan listrik]]. Kondensator gadhah ékan ingkang dipunsebat [[Farad]] saking nami [[Michael Faraday]]. Kondensator ugi dipuntepang minangka "kapasitor", nanging tembung "kondensator" taksih dipun-ginakaken ngantos sapunika<ref name="internet 1">[http://www.beteve.com/detail-1-16.html Kondensator] (dipununduh 21/10/2012)</ref>. Ingkang pisanan dipunsebat déning [[Alessandro Volta]] minangka ilmuwan [[Italia]] ing taun [[1782]] (dari basa Itali ''condensatore''), gegayutan kaliyan kemampuan piranti kanggé nyimpen satunggaling momotan listrik ingkang inggil kabandhingake komponèn sanèsipun. Kathah saking basa lan nagara ingkang boten ngginakaken [[basa Inggris]] taksih ngacu saking tetembungan basa Italia "condensatore", [[basa Perancis]] ''condensateur'', [[Indonesia]] lan [[Jerman]] ''Kondensator'' utawi [[Spanyol]] ''Condensador''.
 
* Kondensator gadhah kalih samparan lan kalih kutub inggih punika [[positif]] lan [[negatif]] sarta gadhah cuwèran [[elektrolit]] lan biasanipunlimrahipun wujudipun tabung.
:[[Gambar:Polarized kondensator symbol 3.jpg]] ''Lambang kondensator (gadhah kutub) ing skema elektronika.''
 
:[[Gambar:Capacitor_symbol.jpg]] ''Lambang kapasitor (boten gadhah kutub) ing skema elektronika.''
 
Nanging biasanipunlimrahipun lan kondisi sarta [[artikulasi]] [[basa]] saben nagara manut saking masarakat ingkang langkung asring nyebataken. Sapunika biasanipunlimrahipun tiyang kasebat namung nyebataken salah satunggaling nami ingkang langkung dominan dipun-ginakaken utawi langkung asring dipunpireng. Ing mangsa punika, kondensator asring dipunsebat kapasitor (''capacitor'') utawi kosok wangsulipun ingkang wonten ngèlmu elektronika dipunsingkat kanthi aksara ('''C''').
[[Gambar:Lithium Ionen Kondensator.jpg|thumb|right|250px|Lithium Ionen Kondensator]]
 
<math>C=\epsilon_0\epsilon_r\frac{A}{d}</math>
 
<math>C</math> : Kapasitansi
 
<math>\epsilon_0</math> : permitivitas hampa
 
<math>\epsilon_r</math> : permitivitas relatif
 
<math>A</math> : luas pelat
 
<math>d</math> :jarak antar pelat/tebal [[dielektrik]]
 
Manawi cara damel ageng kapasitansi kapasitor utawi kondensator kanthi cara:
|-
! [[Kertas]]
| 10 nF - 10 uF
| ± 10%
| 500 V
|-
! [[Mika pérak]]
| 5 pF - 10 nF
| ± 0,5%
| -
| 400 V
| 100 ppm/C
|-
! [[Keramik]]
| 5 pF - 1 uF
| ± 10%
| 250 V
|-
! [[Polystyrene]]
| 50 pF - 500 nF
| ± 1%
| 150 V
| 500 V
| -150 ppm/C
| 10&nbsp;MHz
| 0,0005
|-
! [[Polyester]]
| 100 pF - 2 uF
| ± 5%
| 400 V
|-
! [[Polypropylene]]
| 1 nF - 100 uF
| ± 5%
| 600 V
|-
! [[Elektrolit aluminium]]
| 1 uF - 1 F
| ± 50%
| Terpolarisasi
|-
! [[Elektrolit tantalum]]
| 1 uF - 2000 uF
| ± 10%
| Terpolarisasi
350.349

besutan